Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

S celoplošným testovaním sa zoznamujú aj americkí vojaci

Ilustračné foto. Foto: TASR - Milan Kapusta

Veliteľka amerického tímu vojakov Madeline Gramling uviedla, že zatiaľ nemali podobnú iniciatívu ako na Slovensku.

Čadca 7. novembra (TASR) – S pôsobením Síl pre špeciálne operácie Ozbrojených síl (OS) SR na celoplošnom testovaní sa na severe Slovenska zoznamujú aj dvaja príslušníci CIMIC tímu Armády USA.

"V USA sme zatiaľ nemali podobnú iniciatívu ako na Slovensku. Som veľmi rada, že som testovanie mohla vidieť. Všetko bolo rýchle a bezproblémové. Nikdy v živote som nič podobné nevidela. Naše nasadenie na Slovensku je zatiaľ výborné, najviac sa mi páči, že si medzi sebou môžeme vymieňať skúsenosti," povedala veliteľka CIMIC tímu Armády USA Madeline Gramling.

Veliteľ Síl pre špeciálne operácie OS SR Branislav Benka vysvetlil, že na Slovensku pôsobia na základe uznesenia Národnej rady (NR) SR od 1. októbra 2020 štyria členovia amerického tímu. "Ich úlohou je podieľať sa na komplexnej príprave, komunikácii a zabezpečení civilno-vojenských operácií. Odovzdávajú si skúsenosti s našimi špecialistami civilno-vojenskej spolupráce a prinášajú know how z ich skúseností. Vzájomná výmena prináša vysoký kredit pre Stredisko civilno-vojenskej spolupráce a psychologických operácií," uviedol Benka.



Doplnil, že v operácii Spoločná zodpovednosť je celkovo nasadených vyše 700 z 1071 ľudí zo Síl pre špeciálne operácie OS SR. "Od 12. marca 2020 sa Sily pre špeciálne operácie zásadným spôsobom podieľali pri aktivovaní OS SR ako celku v boji proti novému koronavírusu v civilno-vojenskej operácii Karusel. Testovali sme marginalizované komunity, zväčša na východe Slovenska. V súčasnosti sú celé OS SR súčasťou operácie Spoločná zodpovednosť, Sily pre špeciálne operácie sa podieľajú na organizovaní odberných miest," dodal Benka.