Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Š. Hamran nechcel bližšie komentovať možné monitorovanie M. Žilinku

Na archívnej snímke z 21. marca 2022 prezident Policajného zboru SR Štefan Hamran. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Generálny prokurátor v utorok odmietol snahy o plošné monitorovanie jeho kontaktov, stykov a návštev, ktoré prijíma vo svojom úrade.

Bratislava 8. júna (TASR) - Policajný prezident Štefan Hamran sa v stredu nechcel detailne vyjadrovať k možnému monitorovaniu generálneho prokurátora Maroša Žilinku, ktoré naznačil samotný Žilinka. Na otázku, či šéfa prokuratúry vyšetruje polícia, povedal, že polícia tieto informácie zatiaľ oficiálne nepotvrdila.

"Ak sa niekto domnieva v tejto krajine, že postupy niektorých orgánov sú v rozpore zo zákonom, štát má mechanizmy, aby sa s tým vyrovnal. Generálnemu prokurátorovi nič nebráni v tom, aby vykonal kroky smerujúce k tomu, aby dostal odpovede na svoje otázky," povedal Hamran v súvislosti s utorkovými (7. 6.) vyjadreniami generálneho prokurátora.


Osoby, ktoré sa snažili zisťovať dané skutočnosti, sa podľa Žilinku preukazovali preukazmi Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Ako podotkol, netvrdí, že skutočne išlo o policajtov. Hamran v tejto súvislosti doplnil, že príslušníci NAKA nemajú špeciálny preukaz, používajú preukaz príslušníka Policajného zboru alebo odznak kriminálnej polície.

Generálny prokurátor v utorok odmietol snahy o plošné monitorovanie jeho kontaktov, stykov a návštev, ktoré prijíma vo svojom úrade. Považuje za neprípustné, aby niekto u zamestnancov prokuratúry zisťoval, s kým sa stretáva. Ako zdôraznil, každá jedna návšteva je prísne evidovaná. Skonštatoval, že ak existuje podozrenie na konkrétny protiprávny čin, protiprávny skutok, nech sa zákonným spôsobom objasní.