Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Š. Harabin podal na M. Beblavého podnet kvôli jeho majetku

Štefan Harabin Foto: TASR/Michal Svítok

Beblavý vníma aktivitu Harabina ako snahu o šikanu svojich kritikov.

Bratislava 19. októbra (TASR) - Predseda Najvyššieho súdu (NS) SR Štefan Harabin podal dnes v parlamente podnet voči poslancovi SDKÚ-DS Miroslavovi Beblavému. Dôvodom je jeho majetok. Harabin má podozrenie, že ho mladý poslanec nadobudol netransparentne.

"Je nepochybné, že pán Beblavý bol vo veľmi mladom veku milionár, pritom nikde nepracoval a študoval v zahraničí. Odkiaľ prišiel k tým miliónom?" pýta sa Harabin, ktorý v podnete namieta aj spornosť údajov, ktoré Beblavý poskytol o nadobudnutí a hodnote svojho majetku.

Pripomenul, že Beblavého už pred časom vyzval, aby preukázal, ako nadobudol rodinný dom postavený na dvoch parcelách v lukratívnej časti Bratislavy, byt s rozlohou 200 m2 s terasou opäť na dvoch parcelách či iný majetok. Beblavý ale svoj majetok podľa Harabina nepreukázal, preto sa šéf NS SR rozhodol pre podnet. Nestačí mu totiž, že Beblavý zverejnil svoje majetkové priznanie na internetovej stránke Aliancie Fair-play. Táto mimovládna organizácia je podľa Harabina pochybná, "lebo je financovaná zo špekulatívnych fondov". Navyše vraj z tejto stránky človek o majetku politika nič nezistí. "Tam si môže dať priznanie aj Al Capone a budete si myslieť, že je Panna Orleánska alebo Matka Tereza," vyhlásil v parlamente Harabin.

Dodal, že má veľké dôkazy, ktoré spochybňujú transparentné nadobudnutie Beblavého majetku. "Inak by som to nepodával," poznamenal. Do podnetu podľa vlastných slov dal všetko, čo by mal výbor pre nezlučiteľnosť funkcií preverovať, označil aj presné listinné dôkazy. "Je to, ako keby som napísal list generálnemu prokurátorovi na došetrenie," uviedol. Doplnil, že pri preverovaní sa možno ukážu praktiky pri privatizácii podniku, v ktorom má Beblavý akcie, či to, ako mimovládky robia rôzne politické projekty "a všetci sa tvária, že ide o nestranné projekty".



Nejde o pomstu, tvrdí Harabin

Harabin tvrdí, že nikoho neobviňuje, ani nejde o žiadnu pomstu. "Čestne, charakterne som ho vyzval, aby to vysvetlil, on to neurobil. Čakal som tri, štyri mesiace. Keby išlo o pomstu, podal by som to hneď," zdôraznil Harabin, podľa ktorého je "divné, keď niektorí známi frekventovaní politici majú veľké majetky a nie sú schopní preukázať, odkiaľ ich majú", a tiež sa mu nepozdáva, že voči iným, "ktorí nemajú nič", sa vedie štvavá kampaň. Harabin dodal, že Beblavý nie je jediný politik, u ktorého má pochybnosti o nadobudnutí majetku.

Médiám vyčítal, že sa nepýtajú napríklad na majetky Ivana Mikloša, Daniela Lipšica, Zsolta Simona či Beblavého. Dodal, že kedykoľvek, keď bude mať dostatok informácií, bude podávať podania aj na iných politikov. "Nemám s tým problém, pretože keď títo ľudia chcú hovoriť o čistote verejného života a nie sú schopní preukázať svoje miliardy, tak si myslím, že je to povinnosť každého občana," vyhlásil Harabin.

Beblavý vníma jeho aktivitu ako snahu o šikanu svojich kritikov. "Pán Harabin je známy tým, že perzekvuje každého, kto si dovolí nejakým spôsobom mu nevyhovieť. Vedeli by o tom rozprávať aj niektorí poctiví sudcovia. Nešokuje ma to. Dokazuje to len to, že svojou prácou na čele výboru pre nezlučiteľnosť funkcie som mu nejakým spôsobom šliapol na otlak," reagoval Beblavý. K detailom podnetu sa zatiaľ nevyjadril, nakoľko ho ešte nečítal.