Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Š. Holý: Legislatívna úloha týkajúca sa zákona o menšinách je aktuálna

Na snímke podpredseda vlády pre legislatívu a strategické plánovanie Štefan Holý (Sme rodina). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Táto úloha nebola zrušená, preto je stále aktuálna, zdôraznil Holého úrad.

Bratislava 29. novembra (TASR) - Návrh zákona o postavení národnostných menšín je naďalej súčasťou plánu legislatívnych úloh vlády SR na rok 2022. Pre TASR to viedlo tlačové oddelenie úradu podpredsedu vlády SR Štefana Holého, ktorý má v gescii legislatívu. Reaguje tak na kritiku občianskych aktivistov, že tzv. menšinový zákon sa doteraz nepredložil na vládu a nie je ani v legislatívnom pláne úloh na budúci rok, obávajú sa preto, či k jeho predloženiu podľa záväzku v programovom vyhlásení vlády vôbec príde.

"Táto úloha nebola zrušená, preto je stále aktuálna,"
zdôraznil Holého úrad. Upozorňuje tiež, že plán legislatívnych úloh na rok 2023 neobsahuje nesplnené úlohy z minulých rokov. "Navyše poznamenávame, ako vyplýva z predkladacej správy materiálu, návrh plánu je vypracovaný na základe podkladov predložených ministerstvami a ostatnými ústrednými orgánmi štátnej správy," doplnilo pre TASR tlačové oddelenie Úradu podpredsedu vlády SR, ktorý neriadi ministerstvo.

Nezaradenie návrhu zákona o postavení národnostných menšín kritizoval Inštitút Mateja Bela (IMB) vedený bývalým splnomocnencom vlády SR pre rómske menšiny Ábelom Ravaszom. "Prípadné nesplnenie záväzku z programového vyhlásenia vlády je z pohľadu menšín neakceptovateľné," tvrdí Ravasz. Absencia úlohy v budúcoročnom legislatívnom pláne vyvolala otázky aj u splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny Lászlóa Bukovszkého.