Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

S. Kodetová: Manžel neuznával pelíškovské vyrezávanie samorastov

Soňa Kodetová sa aj prostredníctvom knihy chcela zmieriť s predčasným odchodom manžela.

Bratislava 25. decembra (TASR) - Obľúbený český herec, ktorého aj u slovenských divákov preslávilo účinkovanie vo filme Pelíšky, by tento mesiac 6. decembra oslávil 75 rokov.

Už po ôsmy raz chýba počas vianočných sviatkov herecká legenda najmä manželke Sone. Tá si pri príležitosti bratislavského uvedenia knižky "Jiří Kodet - Ty a já" zaspomínala na roky prežité s manželom i na vianočné sviatky s Jiřím Kodetom.

"Bol tradičný, a keď nebolo všetko podľa tradícií, tak sa rozčuľoval. Ale ja stále hovorím a každému vysvetľujem, že v tých Pelíškoch je určitá nadsázka, je tam herecká licencia, je tam režisérska licencia," uviedla pre TASR Soňa Kodetová s tým, že v známom filme režiséra Jana Hřebejka, v ktorom Kodet stvárnil zásadového dôstojníka, svojím spôsobom despotického otca rodiny neznášajúceho komunistov, je veľa vecí, ktoré jej muž neuznával. Patrí medzi ne napríklad vyrezávanie samorastov.

"Vždy sa smial a hovoril: ja ako syn sochára, ako sa mám zmieriť s tým, že robím samorasty, takéto príšerné paškvily," zaspomínala si na manžela, ktorý na Vianoce dostával rád i venoval rôzne darčeky.

"Podľa toho, ako boli peniaze. Boli tiež Vianoce, keď Bára (dcéra Kodetovcov - pozn. TASR) dostala jednu bábiku. Boli tiež Vianoce, keď sme toho mali veľa. Darčeky sme riešili väčšinou spoločne," poznamenala rodáčka z Bratislavy, ktorá sa za Jiřího Kodeta vydala v roku 1969.

V ich rodine sa vraj veľké vianočné prekvapenia neriešili. "Viac-menej sme si dávali veci, ktoré boli pre nás optimálne. A pozor, niekedy som ich kupovala všetky ja, pretože on na to nemal čas ani náladu a obchody z duše nenávidel. Pred Vianocami by som ho tam skutočne nedostala," prezradila manželka Jiřího Kodeta, ktorá po prvý raz knihu venovanú "šľachticovi českého divadla a filmu" vydala dva roky po jeho smrti.

Podľa vlastných slov bola pre ňu súčasťou terapie. Soňa Kodetová sa aj prostredníctvom knihy chcela zmieriť s predčasným odchodom manžela. "Po siedmich rokoch som si povedala, že je to škoda neosláviť jeho nedožité narodeniny a že by som mu rada poslala pomyselný darček k tým narodeninám tam niekam hore," objasnila autorka zrod knižky, v ktorej okrem iného popisuje aj to, ako sa vyrovnala zo životom po hercovej smrti a ako funguje jeho rodina ďalej.

"Aby mal radosť, že to pokračuje," dodala Soňa Kodetová, ktorá pôvodnej emočne vypätej knihe podľa vlastných slov obrúsila hrany a pridala do nej "život po živote".