Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Poslanec Kubánek nedostane za podnikanie pokutu viac ako 100.000 eur

Stanislav Kubánek Foto: TASR

Kubánek nemal vo viacerých rokoch pozastavenú živnosť, navyše bol aj konateľom obchodnej spoločnosti.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Poslanec Národnej rady SR Stanislav Kubánek (Smer-SD) nemusí zaplatiť viac ako 100.000 eur za to, že počas výkonu verejnej funkcie niekoľko rokov nemal pozastavenú živnosť a bol konateľom firmy. Podnikanie síce zákon o konflikte záujmov zakazuje, ale koaliční poslanci Kubánka dnes podržali. Pri hlasovaní o deviatich konaniach, ktoré spolu počítali s pokutou vo výške 108.000 eur, sa zdržali a Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií uznesenie neprijal. Koalícia avizuje vlastný návrh, ktorý by mal počítať s dvomi konaniami a pokutou spolu asi 24.000 eur.

Kubánek nemal vo viacerých rokoch pozastavenú živnosť, navyše bol aj konateľom obchodnej spoločnosti. Svoj prehrešok zistil sám pri kontrole administratívnych náležitostí spojených s jeho pôsobením v Národnej rade. Sám o tom informoval výbor. Kubánek hovorí, že k pochybeniu u neho došlo nedopatrením. Jeho prehrešky sa ťahajú viaceré roky, výbor riešil pôvodne spolu deväť konaní. To dnes napadli koaliční poslanci a pri hlasovaní o pôvodných návrhoch sa zdržali.

Jozef Burian zo Smeru-SD vysvetlil, že chcel hlasovať za iný návrh, ktorý mal v pláne predniesť, ale nebolo mu to umožnené. "Chcel som podať návrh, kde uznávam, že pán Kubánek porušil zákon a chcel som navrhnúť za každé porušenie šesťmesačnú pokutu. Čiže za živnosť zvlášť a zvlášť za to, že bol konateľom spoločnosti," opísal Burian. Takto by teda boli dve konania a za každé by padla pokuta vo výške šiestich platov. Potvrdil, že za sankciu vo výške 12 platov zahlasuje.

Takéto riešenie zas nepovažuje za šťastné predseda výboru Martin Poliačik (SaS). "V prípade, že prijmeme úzus, že za jedno dlhodobé porušenie sa bude dávať iba jedna pokuta, potom tu pokojne môžeme mať v budúcnosti verejného funkcionára, ktorý bude šesť či sedem rokov podnikať so ziskom. Bude môcť viesť firmu počas viacerých funkčných období a bude čakať, kedy sa mu na to príde a bude vedieť, že mu za to hrozí iba jedna pokuta vo výške šesťnásobku platu a ešte si povie, že sa mu to oplatí," upozornil Poliačik. Myslí si, že ak príde koalícia s návrhom "len na dve pokuty", nebude to odrážať mieru porušenia ústavného zákona. Naďalej si myslí, že Kubánek mal byť pokutovaný sumou 108.000 eur.

Výbor riešil aj ďalšie konania. Poslanci Peter Šuca (Smer-SD) a Eugen Jurzyca (SaS) dostali za nepozastavenú živnosť pokutu vo výške šiestich platov. Tri platy majú zaplatiť poslanci Andrej Hrnčiar aj Eduard Adamčík (obaja Most-Híd). Výbor ich pokutoval za to, že v majetkovom priznaní neuviedli pôžičku pre stranu #Sieť.