Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

S mimoparlamentnou ODS spolupracuje aj Moravčík či Šagát

Tibor Šagát, archívna snímka. Foto: TASR/Miroslav Košírer

Strana predstavila aj 12 riešení pre Slovensko. Hovorí napríklad o dosiahnutí svetovej kvality vysokých škôl.

Bratislava 9. decembra (TASR) - Mimoparlamentná strana Občianski demokrati Slovenska (ODS) ohlásila spoluprácu s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí i bývalými politikmi. Medzi nimi je napríklad bývalý premiér a minister zahraničia Jozef Moravčík, exminister zdravotníctva Tibor Šagát či expert na obranu Pavel Macko a ďalší. TASR o tom informovala Kristína Slezáková z ODS s tým, že strana chce byť alternatívou voči extrému, socialistom a populistom.

"Veríme, že úlohou politikov je moderovať odbornú diskusiu, vypočuť si expertov a osvojiť si tie ich návrhy, ktoré sa zhodujú s programovou líniou strany. Úlohou nás politikov je tieto návrhy politicky presadiť a zabezpečiť ich odbornú realizáciu," uviedla ODS. Na sneme strany bolo podľa slov Slezákovej predstavených päť pracovných skupín zameraných na rôzne oblasti, s cieľom vypracovať program strany, analyzovať dianie v krajine, prinášať stanoviská a návrhy. Má ísť o skupiny pre zdravotníctvo, spravodlivosť a právny štát, ekonomiku, obranu a bezpečnosť a tiež pre zahraničné veci.

Strana predstavila aj 12 riešení pre Slovensko. Hovorí napríklad o dosiahnutí svetovej kvality vysokých škôl. Na tento účel navrhuje napríklad zriadenie fondu na preplácanie miezd pre hosťujúcich prednášateľov či zrušenie nekvalitných vysokých škôl. Okrem toho hovorí o vytvorení spôsobu hodnotenia kvality základných a stredných škôl, pričom by sa od výsledkov malo odvíjať ich financovanie. Zaviesť by chcela tiež centrá komplexného rozvoja dieťaťa pri školách a podobne.

ODS hovorí aj o podpore inovácií a podnikania. Čo sa týka opatrení pre spravodlivý a efektívny štát, navrhuje zriadenie nezávislej Generálnej inšpekcie bezpečnostných zborov, ktorá by mohla "strážiť čistotu a funkčnosť bezpečnostných zložiek štátu". Mieni tiež zdaniť majetok presahujúci preukázané legálne príjmy.

Medzi opatreniami navrhuje aj zmenu volebného systému, zavedenie väčšieho počtu volebných obvodov, ktoré by mali byť prostredníctvom svojich poslancov zastúpené v Národnej rade (NR) SR.Zriadiť by chceli Hornú komoru parlamentu zloženú z poslancov z volebných obvodov. "O tento počet znížime aktuálny počet poslancov v parlamente," dodala ODS.

Ďalšími riešeniami pre Slovensko by mali byť podľa strany posilnenie digitalizácie, zlepšenie dostupnosti bývania, podpora malých a stredných pôdohospodárovzmenou dotácií zvýmery nakombináciudotácií zvýmery aprodukcie, zlepšenie kvality služieb vželezničnej doprave či podpora skrátených a flexibilných pracovných úväzkov v privátnej sfére i v štátnej správe.