Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

ROZHOVORY TASR S LÍDRAMI: Predstavujeme S. Pirošíka zo strany VZDOR

Predseda strany VZDOR Stanislav Pirošík. Foto: www.vzdor.sk

Volebný program strany VZDOR -strana práce sa odvíja, ako názov prezrádza, od tém ako zamestnanosť a hospodárstvo.

Bratislava 13. februára (TASR) - Volebný program strany VZDOR -strana práce sa odvíja, ako názov prezrádza, od tém ako zamestnanosť a hospodárstvo. Strana navrhuje napríklad zavedenie všeobecnej pracovnej povinnosti, či vlastnej meny, keďže euro je podľa nej mena ekonomického zotročenia. Najväčší problém Slovenska vidí predseda strany Stanislav Pirošík v súkromnom vlastníctve. Situácia sa dá podľa neho vyriešiť jedine socialistickou revolúciou, vyvlastnením kapitálu a budovaním národného hospodárstva.

-Kam sa Slovensko podľa vás posunulo za posledné štyri roky?-

Slovensko, ale i celý svet sa za štyri roky priblížili k úpadku kapitalizmu tak po stránke sociálnej, právnej, bezpečnostnej, ako aj kultúrnej. Tieto štyri roky, rovnako ako 22 predošlých, boli spojené s ďalším okliešťovaním práv pracujúcich a posilňovaniu práv kapitálu. Aj najzákladnejšie práva ako zdravotná starostlivosť, bývanie či prírodné zdroje sú biznisom. Odmietame tento stav pripisovať výhradne strane Smer-SD, za tento stav sú zodpovedné všetky kapitalistické vlády.

-Čo by ste spravili inak?-

Nerešpektovali by sme kapitalistický systém. Neriadili sa jeho pravidlami, uvedomovali by sme a organizovali by sme Slovákov za zvrhnutie tohto zriadenia. Neumožnili by sme súkromnému sektoru vlastniť našu energetiku, zdravotníctvo a podobne. Rovnako by sme neumožnili rozkrádanie toho, čo je v štátnych rukách, ako sa to deje medzi súčasnými politickými stranami a ich kamarátmi.

-Nezamestnanosť, školstvo, zdravotníctvo, korupcia, regionálne rozdiely, to sú témy, ktorým sa vo svojich programoch venuje väčšina strán. Čo sú podľa vašej strany najväčšie problémy Slovenska? Ako ich chcete riešiť?-

Najväčší problém je vo vlastníctve kapitálu. Ako vidíme, každým rokom rastie HDP Slovenska, ale neprejavuje sa to v životnej úrovni. Rastie aj dlh Slovenska. Problém teda nie je v produkcii, ale v prerozdeľovaní, ktoré je výhodné len pre triedu veľkokapitálu a nevýhodné pre pracujúcich. Situácia sa dá vyriešiť jedine socialistickou revolúciou, vyvlastnením kapitálu a budovaním národného hospodárstva. Znárodnené hospodárstvo, okrem toho, že plní na 100 percent našu kasu, nám dáva aj nižšie ceny a bráni tiež korupcii.

-Aké sú opatrenia vašej strany v oblasti nezamestnanosti? Ako s ňou chcete bojovať?-

Predtým, než úplne vyvlastníme kapitál, podporovali by sme zakladanie družstiev. Namiesto dotácií pre zahraničné firmy by sme budovali národné podniky v rôznej oblasti, kde by sme zamestnali ľudí. Chceme tiež už v rámci systému tlačiť na štrajky proti prepúšťaniu. Áno, chápeme kapitalistov, že je ťažká doba, že nejdú kšefty, že konkurencia valcuje, že sú sankcie, ale nebudeme na to stále doplácať len my. Napokon, ak im táto ťažká doba nevyhovuje, nech sa aj oni pridajú k nám. V plánovom hospodárstve nebudú mať tieto starosti.

-Hovoríte o tom, že chcete zaviesť všeobecnú pracovnú povinnosť. Ako to chcete dosiahnuť? Dá sa to vôbec splniť?-

V kapitalistickom zriadení to možné nie je. Kapitál potrebuje tlačiť výrobné ceny dole a robí to len tak, že tlačí na pracovnú silu. V socializme sa to splniť dá. A pokiaľ sa preukáže, že vyrábame na sklad, alebo že máme vďaka technike vysokú produktivitu, tak sme za skracovanie pracovného času pri zachovaní mzdy.

-Prečo vám napríklad prekážajú pracovné agentúry, ktoré chcete podľa vášho volebného programu zrušiť?-

Pretože z toho mála, čo človek prostredníctvom nich zarobí, mu ešte strhnú. My máme radi ľudí a chceme, aby sa mali lepšie, nechceme na nich zarábať.

-Hovoríte o tom, že Slováci slúžia ako kvalifikovaná lacná pracovná sila pre násobenie ziskov finančných magnátov. Naozaj si myslíte, že Slováci sú bábky v rukách finančných skupín?-

Keby len bábky, Slováci sú lacné handry, z ktorých treba žmýkať, čo sa dá. Pozrite sa, aké podmienky sú v niektorých zahraničných fabrikách. Či už PSA, Samsung, Hencovce a podobne. Ale aj taká KIA, ktorá každý rok zvyšuje produktivitu do výšok. Kto si myslel, že po kontrarevolúcii budeme ako v Nemecku, nechápe, že svet je rozdelený na krajiny bohatého a chudobného kapitalizmu a že kapitál bohatého kapitalizmu nachádza v krajinách chudobného kapitalizmu neporovnateľne nižšiu cenu práce.

-Navrhujete vlastnú menu. Čiže ste za návrat k slovenskej korune? Nie ste spokojní s eurom?-

Euro je svojím spôsobom mena ekonomického zotročenia a Európska únia tak či onak padne. Štáty sú utopené po krk v dlhoch.

-Učitelia sú nespokojní s platmi aj s podmienkami v školstve. Sú v štrajkovej pohotovosti. Ako by ste sa k nim postavili, ak by ste boli vo vláde?-

Podporovali by sme ich a zároveň vyzvali, aby ich štrajk prešiel od ekonomického do politického. Do štrajku za vyvlastnenie kapitálu, pretože jedine tak nájdeme peniaze do oblastí, ktoré tu nie sú na to, aby generovali zisk.

-Protestujú aj zdravotné sestry a pôrodné asistentky. Nie sú spokojné s ohodnotením, najmä, keď lekárom sa platy zvýšili. Ako by ste riešili protesty sestier? Aký liek máte pre zdravotníctvo?-

Vyhodiť odtiaľ akúkoľvek finančnú skupinu či akciovú spoločnosť. My neplatíme odvody na to, aby mal niekto zisk. Tie položky, ktoré platí poisťovňa za jednotlivé úkony sú astronomické a hlavne – trhové. Zdravie však nie je tovar, je to právo.

-Súčasťou predvolebnej kampane sa stala aj téma utečencov, ktorú premiér Robert Fico spája s teroristickými útokmi. Sú utečenci skutočne problémom, ktorý trápi Slovensko? Ak áno, ako ho riešiť?-

Utečenci sú dôsledkom dlhodobej imperialistickej politiky Západu, ktorý nedovolí krajinám tretieho sveta mať sa lepšie, kradne im prírodné zdroje a vyvoláva tam vojenské konflikty. Oberá ich o právo na vzdelanie a dôstojný život. Tak ako treba odsúdiť a odstrániť islamských fanatikov, tak rovnako treba odsúdiť a odstrániť aj kapitalistických fanatikov. Utečenecká kríza sa dá riešiť jedine zastavením vykorisťovania tretieho sveta západným kapitálom, vrátením prírodných zdrojov do rúk národov, podporou národnooslobodzovacieho boja.

-Aký volebný výsledok očakávate?-

Budeme radi, ak sa nám vráti pre našu triedu astronomická kaucia 17.000 eur. Tú vieme použiť na ďalší boj za naše ciele. A to okamžite po skončení volieb.

-Ak sa dostanete do parlamentu, chcete vstúpiť do vlády, alebo vám stačí byť v opozícii? Ak chcete vládnuť, s kým?-

Odmietame vládnuť s buržoáznymi stranami. Jedinou podmienkou takej koalície by bolo, aby sme mali väčšinu a udávali smer. Koalíciu si však vieme predstaviť aj s občianskymi aktivistami v iných malých stranách, ktorí rešpektujú socialistické zriadenie, ale nie sú komunistami.

-Koľko peňazí máte vyčlenených na kampaň? A aké sú vaše zdroje?-

Kampaň nás vyšla zhruba na 12.000 eur. Sme teda jednou z najchudobnejších strán. Zdroje pochádzajú od našich členov a sympatizantov a všetkým ďakujeme za podporu.

-Prečo by mali ľudia voliť práve vás?-

Pretože sme jedinou stranou, ktorej ide o odstránenie nespravodlivého zriadenia a ktorá politiku robí od srdca a z presvedčenia, a ktorej nejde o koryto. Nie sme žoldnieri, sme armádou z presvedčenia.