Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Pogány: Porucha autistického spektra si žiada celospoločenskú diskusiu

Štefan Pogány, archívne foto. Foto: TASR – Martin Baumann

Celoživotný nedostatok sociálno-komunikačných zručnosti ovplyvňuje schopnosť sociálneho fungovania človeka s autizmom, a tým pádom celkovú adaptabilitu na bežné životné situácie či funkcie.

Bratislava 30. septembra (TASR) – Porucha autistického spektra (PAS) ako vývinová porucha si vyžaduje celospoločenskú diskusiu naprieč odbornou verejnosťou, štátnymi útvarmi, tvorcami legislatívy i tretím sektorom. Na medzinárodnej konferencii s názvom Kompas do života autistu na to vo štvrtok poukázala nadácia Filantropia.

„Pociťujeme veľký deficit takýchto podujatí či platforiem na odbornú diskusiu na Slovensku, kde sa naskytá príležitosť na prehlbovanie konkrétnych pálčivých tém, výmenu osobných skúseností či získanie nových vzdelávacích techník v tejto citlivej oblasti,” uviedol zakladateľ a správca nadácie Štefan Pogány.

Všetci jedinci s autizmom majú spoločné tzv. jadrové príznaky. Sú nimi kvalitatívne deficity v recipročnej komunikácii a sociálnej interakcii, stereotypne vymedzené záujmy a repetitívne vzorce správania. „Ale to je v podstate všetko, čo týchto ľudí spája,” priblížila riaditeľka Akademického centra pre výskum autizmu Daniela Ostatníková.

Poruchy autistického spektra patria medzi poruchy mentálneho vývoja, ktoré majú závažný dosah na formovanie osobnosti, vývoj a úroveň niektorých schopností človeka. Celoživotný nedostatok sociálno-komunikačných zručnosti ovplyvňuje schopnosť sociálneho fungovania človeka s autizmom, a tým pádom celkovú adaptabilitu na bežné životné situácie či funkcie.

„Tému poskytovania sociálnej starostlivosti a zvyšovanie jej kvality vnímame na úrade Bratislavského samosprávneho kraja ako prioritnú úlohu a naše programové vyhlásenie venuje v rámci sociálnej oblasti osobitnú pozornosť práve autizmu,“ vyhlásil predseda BSK Juraj Droba, ktorý prevzal záštitu nad podujatím.