Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

S. Vlčan predloží nominácie na členov Rady SPF na februárovú schôdzu

Na archívnej snímke zo 7. júla 2021 minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan (nominant OĽaNO) počas 21. schôdze vlády SR v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Rada SPF má mať podľa zákona 13 členov.

Bratislava 17. januára (TASR) - Agrominister Samuel Vlčan (nominant OĽANO) predloží svoje nominácie na členov Rady Slovenského pozemkového fondu (SPF) na februárovú schôdzu Národnej rady (NR) SR. Uviedol to pre TASR odbor komunikácie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR v reakcii na brífing Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS).

ZMOS vyzýva vládu a parlament na urýchlené vymenovanie chýbajúcich členov Rady SPF. Uviedli to na brífingu Branislav Tréger, predseda ZMOS, a Štefan Gregor, podpredseda ZMOS. Rada SPF podľa nich nie je schopná schvaľovať kúpno-predajné a nájomné zmluvy, čo spôsobuje samosprávam problémy pri čerpaní fondov.

Gregor spresnil, že Rada SPF má mať podľa zákona 13 členov. "V tejto chvíli sú obsadené len tri funkcie členov, pretože ku koncu októbra 2021 sa skončilo funkčné obdobie šiestim členom, jedna funkcia člena nebola dlhodobo obsadená a k 6. decembru sa skončilo funkčné obdobie ďalším trom členom," podčiarkol.

Gregor pripomenul, že funkčné obdobie člena Rady SPF sú tri roky. Všetkých členov vymenúva NR SR, z toho 8 na návrh vlády SR, z toho jedného člena za ZMOS a jedného za Slovenskú poľnohospodársku a potravinársku komoru. "Ostatných 5 členov rady vymenúva NR SR na návrh Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie podľa aktuálneho zastúpenia politických strán v NR SR," zdôraznil.

Rada SPF podľa neho v tejto chvíli nie je funkčná. "Naposledy sme zasadali 21. októbra 2021, pričom na každom zasadaní rady sa schvaľuje viac desiatok kúpno-predajných, nájomných a reštitučných zmlúv. Odvtedy stoja," dodal.