Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

S. Zvolenský: Národná púť v Šaštíne bude tento rok iba farská

Na archívnej snímke veriaci počas svätej omše pred Bazilikou Sedembolestnej Panny Márie na Národnej púti k Sedembolestnej Panne Márii 15. septembra 2018 v Šaštíne-Strážach. Foto: TASR - Marko Erd

Tento princíp sa podľa Zvolenského vzťahuje aj na ostatné veľké púte, kde sa každoročne schádzali tisícky veriacich.

Bratislava 18. júna (TASR) – Národná púť k Sedembolestnej Panne Márii v Šaštíne, ktorá sa každoročne organizuje v polovici septembra, bude mať tento rok len farský rozmer. Potvrdil to predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislav Zvolenský s tým, že dôvodom sú opatrenia, ktoré majú zabrániť šíreniu nového koronavírusu.

Zvolenský pripomenul, že v tejto chvíli existuje všeobecné pravidlo, z ktorého vyplýva, že všetky zhromaždenia nad 1000 osôb nie sú povolené. Predseda KBS vysvetlil, že púte, ktoré každoročne bývali a mali národný charakter, ho tento rok mať nebudú. "Národná púť k Sedembolestnej Panne Márii v Šaštíne sa tento rok nebude konať národným rozmerom, ale bude vo farskom. Aby sa zachovalo to, čo sa žiada podľa hygienických opatrení," ozrejmil.

Tento princíp sa podľa Zvolenského vzťahuje aj na ostatné veľké púte, kde sa každoročne schádzali tisícky veriacich. "Púte ako také sa uskutočnia, ale bude sa dbať na to, aby prítomnosť veriacich bola limitovaná v medziach hygienických opatrení, ktoré teraz platia," poznamenal. Ak by prišlo k pozitívnemu rozhodnutiu a uvoľneniu opatrení, KBS vie podľa Zvolenského operatívne reagovať.