Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

SAAVŠ chce získať členstvo v európskom registri EQAR a združení ENQA

Na snímke predseda výkonnej rady Slovenskej akreditačnej agentúry pre vysoké školstvo (SAAVŠ) Robert Redhammer. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Podmienkou vstupu do týchto európskych organizácií je dodržiavanie Európskych štandardov a usmernení na zabezpečenie kvality vysokoškolského vzdelávania (ESG2015).

Bratislava 3. októbra (TASR) - Slovenská akreditačná agentúra pre vysoké školstvo (SAAVŠ) chce získať členstvo v európskom registri EQAR a európskom združení agentúr ENQA. V uplynulých dňoch Slovensko navštívili predstavitelia týchto európskych organizácií zabezpečovania kvality vysokoškolského vzdelávania. Cieľom bolo zhodnotiť progres v zavádzaní systémov zabezpečovania kvality vysokoškolského vzdelávania v SR a najmä krokov akreditačnej agentúry za posledné dva roky. TASR o tom informovala Lucia Bittnerová zo SAAVŠ.

Slovensko patrí k málu európskych krajín, ktoré ešte nie sú členmi týchto organizácií. Podmienkou členstva je predchádzajúci úspešný audit dodržiavania európskych pravidiel. "Návšteva sa uskutočnila v rámci európskeho projektu SEQA-ESG, ktorého cieľom je pomáhať zavádzať zabezpečovanie kvality na vysokých školách v súlade s európskymi normami v šiestich krajinách, ktoré ešte nie sú členmi ENQA a EQAR (Albánsko, Česká republika, Čierna hora, Moldavsko, Malta, Slovensko)," priblížila Bittnerová.

Predstavitelia európskych štruktúr konštatovali významný pokrok v zavádzaní európskych postupov a ocenili kroky agentúry v tomto snažení. V diskusii poznamenali, že nevidia štrukturálne prekážky. Rozhodujúce však bude hĺbkové posúdenie agentúry a jej aktivít v riadnom audite.

Podmienkou vstupu do týchto európskych organizácií je dodržiavanie Európskych štandardov a usmernení na zabezpečenie kvality vysokoškolského vzdelávania (ESG2015). Tie sú na Slovensku premietnuté do akreditačných štandardov agentúry. Slovenské vysoké školy už oznámili súlad so štandardmi k začiatku septembra tohto roku a momentálne sa pripravujú na vlastné akreditácie. Tie preveria, do akej miery sú vysoké školy v súlade s európskymi normami kvality.

SAAVŠ požiadala združenie ENQA o posúdenie vlastnej práce. "ENQA zaradila agentúru do plánu akreditácií agentúr. Expertná pracovná skupina by mala posúdiť prácu agentúry a súlad s pravidlami ESG2015 do leta budúceho roku. Až na základe tohto expertného posudku sa rozhodne o členstve slovenskej agentúry v oboch európskych organizáciách," uzavrela Bittnerová.