Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

SAAVŠ začala prieskum názorov doktorandov na kvalitu vzdelávania

Na snímke študenti v priestoroch Univerzity Komenského. Foto: TASR Pavel Neubauer

Na Slovensku študuje tretí stupeň vysokoškolského štúdia 5750 študentov, pričom približne 41 percent z nich v externej forme.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Slovenská akreditačná agentúra pre vysoké školstvo (SAAVŠ) začala oslovovať doktorandov slovenských vysokých škôl (VŠ) s cieľom získať ich názory na otázky, týkajúce sa kvality štúdia na treťom stupni. Výsledky prieskumu budú slúžiť ako podklad pre návrhy na zlepšenie podmienok. TASR o tom informoval predseda výkonnej rady SAAVŠ Robert Redhammer.

"Chceme, aby sa študenti mali možnosť priamo vyjadrovať k otázkam kvality vzdelávania. Prieskum dáva možnosť zapojiť sa každému doktorandovi," uviedol Redhammer. "Pri formulovaní otázok sme vychádzali z najlepších medzinárodných skúseností – Štandardov a usmernení pre zabezpečovanie kvality v európskom vysokoškolskom priestore, tzv. ESG a tiež z medzinárodnej dohody o vysokoškolských kvalifikáciách v Európe," dodal.

Dotazník obsahuje otázky zamerané na flexibilitu štúdia, skúsenosti so školiteľmi, s projektmi, s mobilitami, ako aj s dostupnosťou vedeckej literatúry, technickej infraštruktúry a s možnosťami publikovania výsledkov práce doktorandov. Súčasne sa zaoberá sociálnymi a ekonomickými stránkami, súvisiacimi so štúdiom a poskytuje aj priestor pre námety na zlepšenie štúdia.

Vzhľadom k tomu, že tretí stupeň vysokoškolského štúdia by mal byť podľa predsedu výkonnej rady SAAVŠ prepojený s vedeckým výskumom, časť otázok sa venuje aj vedeckej práci a vedeckým výsledkom príslušných pracovísk škôl a študentov. V prieskume oslovia doktorandov slovenských vysokých škôl a ich čerstvých absolventov.

Na Slovensku študuje tretí stupeň vysokoškolského štúdia 5750 študentov, pričom približne 41 percent z nich v externej forme. Získané odpovede budú hromadne spracované so zachovaním anonymity respondentov. Celkové výsledky prieskumu budú zverejnené vo forme sumárnej správy na webe SAAVŠ. Kde to bude možné na základe počtu respondentov, budú výsledky triedené aj podľa študijných odborov.