Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

VŠ budú ponúkať študijné programy akreditované podľa nových pravidiel

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Každý nový študijný program v rámci akreditácie posúdila pracovná skupina zostavená z odborníkov vrátane zahraničných, ktorí VŠ aj navštívili.

Bratislava 1. marca (TASR) - Vysoké školy (VŠ) v tomto roku začnú ponúkať nové študijné programy akreditované už podľa nových európskych pravidiel. Slovenská akreditačná agentúra pre vysoké školstvo (SAAVŠ) akreditovala na žiadosť 16 VŠ 74 nových študijných programov v 40 odboroch vo všetkých troch stupňoch vzdelávania. Maturanti sa na mnohé z nich už môžu prihlasovať. Informuje o tom SAAVŠ na svojom webe.

Školy by mali byť podľa nových požiadaviek otvorenejšie a príklady povolaní uvádzať v opise študijného programu. Každý nový študijný program v rámci akreditácie posúdila pracovná skupina zostavená z odborníkov vrátane zahraničných, ktorí VŠ aj navštívili. Zohľadňovali nové požiadavky akreditácií v súlade s európskymi štandardami a usmerneniami. Patria k nim jasnejšie opísanie cieľov vzdelávania, naplnenie požiadaviek kvalifikačného rámca európskeho priestoru vysokoškolského vzdelávania, ako aj uvedenie príkladov povolaní, na ktorých výkon absolventi získajú kvalifikáciu. Posudzovali sa aj nadväznosť predmetov a ich zabezpečenie učiteľmi aj inými podmienkami. Na práci každej pracovnej skupiny sa podieľal aj jeden študent.

VŠ by mali upraviť aj ostatné študijné programy tak, aby napĺňali požiadavky zákona o kvalite a požiadavky akreditačných štandardov najneskôr k 1. septembru. "Popri akreditácii nových študijných programov VŠ v minulom roku zrušili takmer 1000 študijných programov a ich mutácií, ktoré už neposkytovali, neboli perspektívne alebo sa ich rozhodli od septembra už neposkytovať. Asi najviac budú maturantov zaujímať nové možnosti štúdia na bakalárskom stupni," uvádza SAAVŠ.

Najviac študijných programov bolo akreditovaných na Univerzite Komenského v Bratislave, najmä na treťom stupni.