Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

SAHARA 2013 „odtajní“ špeciálny tajný protilietadlový kanón

Foto:

Počas podujatia budú tiež postavené repliky dobových táborov rôznych armád (nemeckej, sovietskej, československej, americkej, anglickej).

Bratislava 7. augusta (TERAZ.sk) - V sobotu 24.augusta sa uskutoční 11. ročník najväčšieho a najvýznamnejšieho stretnutia vojenských historických vozidiel a klubov vojenskej histórie na Slovensku SAHARA 2013. Akcia bude tak ako v uplynulých rokoch, v priestore VTSÚ Záhorie, jedinečnom v strednej Európe, ktoré svojím charakterom pripomína saharskú púšť.

V rámci akcie bude verejnosti vôbec po prvý krát ukázaná a predvedená špeciálna zbraň - BRAMS protilietadlový kanón, ktorý je schopný zostreliť lietadlo. Zbraň ma zároveň neuveriteľnú kadenciu 2400 ran za min.!

Po úspešnom jubilejnom ročníku, kedy sa na akcii zúčastnilo cca 10 tis. ľudí, akcia SAHARA aj tento rok ponúkne nielen možnosť obdivovať viac ako 100 historických, moderných vojenských kolesových, pásových a špeciálnych vozidiel rôznych typov v statických a dynamických prezentáciách, ale určite zaujme aj nevšednými, do detailov spracovanými ukážkami bojov z obdobia 2. svetovej vojny za účasti veľkého počtu vojakov, pozemnej techniky, lietadiel a s použitím rozsiahlych pyrotechnických efektov.

Počas podujatia budú tiež postavené repliky dobových táborov rôznych armád (nemeckej, sovietskej, československej, americkej, anglickej) a sú pripravené ukážky Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru SR , prezentáciu Ozbrojených síl SR, zastúpených technikou vojenského útvaru VTSÚ. To všetko v unikátnom prostredí priestoru VTSÚ Záhorie, jedinečnom v strednej Európe, ktoré pripomína svojím charakterom saharskú púšť.

Špecifický priestor na Záhorí oddávna využívajú armádne zložky na testovanie a výskum vojenskej techniky. V období 2. svetovej vojny túto lokalitu využíval nemecký Wehrmacht na výcvik vojakov a testovanie vojenskej techniky ako prípravu na svoje africké ťaženie.