Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

SAIA: Študenti a doktorandi sa môžu uchádzať o štipendiá na štúdium

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Študenti, doktorandi a postdoktorandi sa môžu uchádzať aj o cestovný grant.

Bratislava 1. apríla (TASR) - Študenti, doktorandi a postdoktorandi s trvalým pobytom na Slovensku sa môžu uchádzať o štipendiá a cestovné granty Národného štipendijného programu (NŠP) SR na študijné, výskumné alebo umelecké pobyty v ktorejkoľvek krajine sveta počas akademického roka 2023/2024. Urobiť tak môžu do 30. apríla. TASR o tom informoval Ján Chlup zo Slovenskej akademickej informačnej agentúry (SAIA), ktorá program administratívne zabezpečuje.

"Uchádzačom odporúčame, aby si prípravu žiadosti nenechávali na poslednú chvíľu, zabezpečenie niektorých podkladových materiálov, ako odporúčanie či akceptačný list, si vyžaduje viac času," zdôraznila administrátorka programu Kristína Sallerová zo SAIA s tým, že samotné odoslanie žiadosti v elektronickom systéme je dobré uskutočniť v predstihu, keďže systém môže byť preťažený a žiadosť sa nemusí podariť odoslať na prvýkrát. Žiadosť si uchádzač môže v systéme priebežne dopĺňať, kým nepotvrdí jej odoslanie.

NŠP od roku 2005 podporil takmer 2000 štipendistov zo Slovenska. Študenti sa môžu uchádzať o štipendijný pobyt na jeden až dva semestre, respektíve jeden až tri trimestre alebo až na šesťmesačný pobyt úzko súvisiaci s prípravou diplomovej práce, informuje SAIA. V čase nástupu na štipendijný pobyt musí mať štipendista ukončené bakalárske štúdium (prípadne šesť semestrov, ak sa štúdium nedelí na prvý a druhý stupeň).

SAIA ďalej uviedla, že doktorandi sa môžu uchádzať o štipendiá na jeden- až desaťmesačné výskumné pobyty a postdoktorandi o štipendiá na troj- až šesťmesačné výskumné pobyty. Mesačné štipendium je stanovené podľa krajiny a kategórie štipendistu. Pobyt v rámci NŠP nie je možné kombinovať s iným štipendijným programom.

Študenti, doktorandi a postdoktorandi sa môžu uchádzať aj o cestovný grant. Udeľuje sa ako náhrada v závislosti od vzdialenosti (vzdušnou čiarou) medzi miestom pobytu uchádzača na Slovensku a miestom plánovaného pobytu v zahraničí.