Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Slovenskí vedci majú za sebou úspešný rok. Vyvinuli niekoľko noviniek

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Predseda SAV Pavol Šajgalík upriamil pozornosť na dlhodobý výskum, ktorý sa venuje svetelnému smogu.

Bratislava 5. januára (TASR) – Vedci zo Slovenskej akadémie vied (SAV) dosiahli počas roka 2021 úspechy, ktoré prinášajú príspevok k celkovému poznaniu vedy u ľudí. V rozhovore to pre TASR uviedol predseda SAV Pavol Šajgalík. Ako dodal, aj pandémia priniesla niektoré nové druhy výskumu, ktoré majú svoj praktický význam.

Napríklad v ústave polymérov začali vedci vyrábať veľmi jemné tenké vlákna z recyklovaných PET fliaš. Tie vedia upliesť do takých štruktúr, že sú schopné filtrovať malé častice na úrovni niekoľkých desatín mikrometra. "Nedá mi nespomenúť úspech kolegu Michala Kšiňana z Historického ústavu SAV, ktorý napísal knihu o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi a vyšla v trojjazyčnej mutácii. Je to veľký úspech, že tento veľký slovenský rodák bol zachytený iným spôsobom, ako bol doteraz spracovaný jeho život," povedal Šajgalík s tým, že kniha vyšla okrem slovenčiny aj v anglickom a francúzskom jazyku.
Na snímke predseda Slovenskej akadémie vied (SAV) Pavol Šajgalík, foto z archívu.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Šajgalík poukázal tiež na to, že Botanický ústav SAV pracoval s matematikmi so Stavebnej fakulty STU a vytvorili nový softvér Natura Sat, ktorý vďaka údajom z družice Sentinel-2 (ESA) dokáže lokalizovať biotopy Natura 2000 a hlavne monitorovať ich poškodenosť v priestore. "Takže my vieme veľmi presne pomocou tohto softvéru lokalizovať napadnuté oblasti aj v ťažko prístupných oblastiach lesov. Je to jeden veľmi významný krok k tomu, aby sme sa dostali v riešeniu problémov, ktoré dlhodobo máme napríklad s lykožrútom, ktorý napáda lesy v chránených oblastiach národných parkov," povedal predseda SAV.

Ďalej upriamil pozornosť na dlhodobý výskum, ktorý sa realizuje na Ústave stavebníctva a architektúry SAV, ktorý sa venuje svetelnému smogu. "My sme zvyknutí hovoriť o smogu, ktorý zaťažuje náš dýchací systém. Ale svetelný smog má tiež významný vplyv na ľudskú psychiku. Kolegovia zistili, že svetelný smog nesúvisí len s množstvom svetla, ktoré produkujeme na našej zemi, ale výrazným spôsobom k jeho zvýšeniu prispieva aj odpad zo satelitov a kozmických telies, ktorý má rôzne rozmery. Tie sú od niekoľkých desiatok centimetrov až po niekoľko nanometrov," povedal predseda SAV. Ako ďalej doplnil, vedci zistili, že tento kozmický odpad zvyšuje jas nočnej oblohy o desať percent.

Šajgalík vyzdvihol aj vedeckých pracovníkov, ktorí počas roka získali viaceré ocenenia. Jedným z nich je Imrich Barák, ktorý sa stal vedcom roka. Ján Dusza sa stal laureátom ocenenia ESET Science Award v kategórii výnimočná osobnosť slovenskej vedy. Ladislav Valkovič sa v rámci tohto ocenenia stal laureátom kategórie výnimočný mladý vedec do 35 rokov. "Toto sú také tie viditeľné úspechy," uzavrel Šajgalík.