Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

SAK: Advokáti z Ukrajiny môžu pracovať v advokátskych kanceláriách

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spolupráca s ukrajinskými advokátkami by sa mohla podľa Karasa využiť aj pri poskytovaní právnej pomoci utečencom.

Bratislava 22. marca (TASR) – Ukrajinskí advokáti, ktorí sú momentálne na Slovensku, sa môžu hlásiť na pozície odborných zamestnancov advokátskych kancelárií. Žiadosti o zaradenie do osobitného zoznamu môžu posielať na adresu pomoc@sak.sk.

"Napriek rozdielom medzi ukrajinským a slovenským právom si myslíme, že ide o zaujímavú možnosť. Stretli sme sa so vzdelanými a vysokokvalifikovanými ukrajinskými advokátmi, o ktorých si myslíme, že ich znalosti by mohli byť prínosom aj pre činnosť našich advokátov," povedal predseda SAK Viliam Karas.

Zákon o advokácii predpokladá, že advokát môže okrem koncipientov zamestnávať aj odborných a iných zamestnancov. Spolupráca s ukrajinskými advokátkami by sa mohla podľa Karasa využiť aj pri poskytovaní právnej pomoci utečencom. "Využívanie slovenských advokátskych kancelárií, v ktorých budú zamestnaní ukrajinskí advokáti ako odborní zamestnanci, by mohlo byť prínosom pre prekonanie jazykových bariér a administratívnych rozdielov," dodal.

SAK pripomína, že možnosť zamestnať sa u advokátov je len jednou z alternatív, ako vykonávať prácu v oblasti práva. "Každý sa môže uchádzať o prácu aj u množstva iných zamestnávateľov po celom Slovensku, kde môžu pôsobiť ako interní odborníci. Trh s právnickými pozíciami je teda otvorený pre všetkých, aj pre kolegyne a kolegov z Ukrajiny, ktorí sú dnes na Slovensku," doplnila komora.