Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Advokáti apelujú na dodržiavanie zásad pri posilňovaní právneho štátu

Na archívnej snímke budova, v ktorej sídli Slovenská advokátska komora. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Predseda komory podotýka, že SAK orgány činné v trestnom konaní i zodpovedné osoby dlhodobo vyzýva na prísne dodržiavanie týchto zásad.

Bratislava 31. augusta (TASR) - Pre posilňovanie právneho štátu a spoločného dobra je potrebné rešpektovať princípy legality, neverejnosti trestného konania, princípu prezumpcie neviny a osobitne princípu zdržanlivosti v trestnom práve. Na dodržiavanie týchto zásad apeluje v súvislosti s utorňajšími udalosťami Slovenská advokátska komora (SAK) spolu s jej predsedom Viliamom Karasom.

Predseda komory podotýka, že SAK orgány činné v trestnom konaní i zodpovedné osoby dlhodobo vyzýva na prísne dodržiavanie týchto zásad. "Aj keď rozumieme legitímnej požiadavke na vysporiadanie sa spoločnosti s nekalými praktikami, musí sa tak diať len zákonným spôsobom a v jeho medziach, inak bude takto dosiahnutá spravodlivosť len iluzórna a spôsobí ďalšie krivdy," zdôrazňuje Karas. SAK všetkých zodpovedných opätovne vyzýva na rešpektovanie týchto zásad.

Generálna prokuratúra (GP) SR zrušila obvinenia bývalému riaditeľovi SIS Vladimírovi Pčolinskému, podnikateľovi Zoroslavovi Kollárovi, generálny prokurátor tiež zrušil obvinenie voči finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi, bývalému riaditeľovi kontrarozviedky SIS Ľubomírovi Arpášovi a voči Arpášovej manželke.