Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Advokátska komora bude sledovať výsledky odbornej skupiny

Na archívnej snímke budova, v ktorej sídli Slovenská advokátska komora . Foto: TASR - Jaroslav Novák

Komora pripomenula prieskum, v ktorom až 72 percent opýtaných obhajcov uviedlo, že nezákonné donútenie je bežnou praxou orgánov činných v trestnom konaní.

Bratislava 17. septembra (TASR) - Slovenská advokátska komora (SAK) bude so záujmom sledovať prácu a výsledky odbornej pracovnej skupiny, ktorá má za úlohu pripraviť návrhy zmien pre zlepšenie fungovania súdov, polície a prokuratúry. SAK je zároveň pripravená poskytnúť svoju pomoc. Informovala o tom hovorkyňa SAK Alexandra Donevová.

"V prípade, ak budú zástupcovia SAK pozvaní do tejto pracovnej skupiny, radi sa zúčastníme práce v nej a konštruktívne sa zapojíme do debaty a tvorby nových predpisov," uviedla Donevová.

Zároveň pripomenula prieskum medzi advokátmi zaoberajúcimi sa trestným právom, ktorý realizovala SAK v jarných mesiacoch tohto roku. Predmetom prieskumu boli ich skúsenosti týkajúce sa zákonnosti postupov orgánov činných v trestnom konaní (OČTK), teda polície a prokuratúry. Až 72 percent opýtaných obhajcov uviedlo, že nezákonné donútenie je bežnou praxou orgánov činných v trestnom konaní.

"Advokáti sa vo veľkej miere stretli aj s tým, že ich klientom boli ponúkané určité výhody, napríklad vylúčenie na samostatné konanie či prepustenie z väzby, ak poskytnú výpoveď, ktorá bude usvedčujúcim dôkazom proti inej osobe. Advokáti sa dokonca stretli aj s nátlakom, aby ukončili obhajobu klienta, alebo s nátlakom na klienta, aby ukončil spoluprácu s advokátom," skonštatovala Donevová. Do prieskumu sa zapojilo 71 advokátov.

Bezpečnostná rada štátu sa zišla vo štvrtok (16. 9.) popoludní v reakcii na "mimoriadne znepokojujúci" vývoj v orgánoch činných v trestnom konaní. Premiér Eduard Heger (OĽANO) po jej rokovaní avizoval vznik odbornej pracovnej skupiny, ktorá má riešiť obnovu dôvery v právny štát. Od pondelka (20. 9.) bude nepretržite zasadať. Pre vládu a parlament má pripraviť návrhy zmien na zlepšenie fungovania súdov, polície a prokuratúry.