Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

SAK považuje disciplinárne konania za efektívne, podporujú správny súd

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pozastaviť činnosť advokáta až pri rozsudku prvostupňového súdu je podľa Vetráka neskoro. Hlavne pri korupčných trestných činoch to podľa neho prekáža aj verejnosti.

Bratislava 2. júna (TASR) - Slovenská advokátska komora (SAK) považuje súčasný systém disciplinárnych konaní za funkčný a efektívny. Predseda parlamentného ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák (OĽaNO) komore vyčíta, že k pozastaveniu činnosti advokátov pri podozrení zo spáchania trestného činu pristupuje neskoro. Diskutovali o tom vo štvrtok za okrúhlym stolom organizovaným SAK. Témou bol tiež avizovaný vznik najvyššieho správneho súdu.

Pozastaviť činnosť advokáta až pri rozsudku prvostupňového súdu je podľa Vetráka neskoro. Hlavne pri korupčných trestných činoch to podľa neho prekáža aj verejnosti. Hovorí o "ochranárskom prístupe". Predseda Disciplinárnej komisie SAK Peter Štrpka zdôraznil, že advokát je mimo systému štátu, nevykonáva verejnú moc. "Zásah do činnosti v podobe pozastavenia výkonu musí byť urobený v takých extrémnych prípadoch, keď už je neudržateľné, aby aj v priebehu konania, či už disciplinárneho alebo trestného, takýto advokát vykonával činnosť ďalej," myslí si. Upozornil na dosah takéhoto rozhodnutia na činnosť advokáta v prípade nepreukázania viny.

Štrpka dodal, že SAK nemá záujem zahmlievať skutky ako sú korupcia či legalizácia príjmov z trestnej činnosti, za trestné konanie však zodpovedá štát. V informovaní o prebiehajúcich konaniach limituje SAK aj zákon, preto navrhli jeho úpravu.

Zriadenie najvyššieho správneho súdu SAK plne podporuje, príklad z Českej republiky podľa Štrpku ukazuje, že súdne konanie zefektívňuje.

Vetrák pripomenul, že pri zriadení súdu si musia zodpovedať otázku, či prevezme aj časť disciplinárnych konaní. Ďalšou otázkou je podľa šéfa výboru predĺženie doby objektívnej lehoty pri disciplinárnych konaniach. Pri pozastavovaní činnosti vo verejnom záujme je tiež otázkou, kto bude hradiť advokátovi prípadnú škodu, ak sa napokon vina nepreukáže. SAK nesúhlasí, že by mala znášať celé náklady.

Štátny tajomník Ministerstva spravodlivosti SR Michal Novotný pripomenul, že úpravu disciplinárnych konaní väčšiny právnických profesií avizovali v programovom vyhlásení vlády.