Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Slovenská advokátska komora pozastavila výkon advokácie dvom advokátom

VIlustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

SAK môže pozastaviť výkon advokácie tomu, proti komu sa začalo trestné stíhanie za trestný čin do právoplatného rozhodnutia veci.

Bratislava 16. júla (TASR) - Predsedníctvo Slovenskej advokátskej komory (SAK) vo štvrtok pozastavilo výkon advokácie dvom advokátov s iniciálami E. T. M. a D. L. Komora zároveň vyčiarkla zo zoznamu advokátov advokátku S. P. odsúdenú za trestný čin. TASR o tom informovala hovorkyňa SAK Alexandra Donevová.

"Po doručení potrebných podkladov od orgánov činných v trestnom konaní a samotných advokátov o vznesení obvinenia z trestného činu a zamietnutí sťažnosti proti jeho vzneseniu, ako aj ich osobnom vyjadrení pozastavila komora výkon advokácie dvoch advokátov s iniciálami E. T. M. a D. L.," uviedla hovorkyňa. V ďalších dvoch prípadoch predsedníctvo komory nepristúpilo k pozastaveniu výkonu advokácie.

SAK môže pozastaviť výkon advokácie tomu, proti komu sa začalo trestné stíhanie za trestný čin do právoplatného rozhodnutia veci.

Predsedníctvo komory malo rozhodovať vo veci pozastavenia výkonu advokácie ešte jedného advokáta, ktorý však vo štvrtok komore doručil rozhodnutie Generálnej prokuratúry SR o zrušení obvinenia. "Tak, ako v tomto prípade, bude komora aj v ostatných prípadoch posudzovať aktuálny stav trestných vecí vedených voči advokátom a v prípade zmeny môže znovu rozhodnúť o pozastavení výkonu advokácie alebo zrušiť svoje rozhodnutie," uviedla Donevová.