Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Advokáti: Súdna mapa by mala ísť znova do pripomienkového konania

Ilustračné foto Foto: TASR

Slovenská advokátska komora opätovne pripomína, že príprava tak zásadnej reformy by sa podľa nás nemala realizovať takýmto spôsobom

Bratislava 22. októbra (TASR) - Tretia verzia súdnej mapy je novým znením reformy súdnictva. Je preto na mieste úvaha, aby po zásadných zmenách išla aj verzia súdnej mapy číslo tri znova do medzirezortného pripomienkového konania. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Slovenskej advokátskej komory Alexandra Donevová.

"Po asi dvoch týždňoch, čo bolo ukončené medzirezortné pripomienkové konanie k verzii číslo dva, ide znova o novú verziu súdnej mapy. SAK opätovne pripomína, že príprava tak zásadnej reformy by sa podľa nás nemala realizovať takýmto spôsobom," poukázala Donevová.

Spresnila, že v piatok boli zástupcovia SAK oboznámení zo základnými črtami novej verzie súdnej mapy. "Zatiaľ sme neobdržali písomnú verziu nového návrhu, keď sa tak stane, poriadne si ho preštudujeme a následne sa vyjadríme," dodala Donevová.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková bude v poslaneckých kluboch vysvetľovať nový návrh súdnej mapy na budúci týždeň. V koalícií ešte nie na podpore nového návrhu dohoda.

Tretia verzia súdnej mapy počíta so zrušením štyroch okresných súdov. Pôvodne sa ich počet mal znížiť z 54 na 30. Naďalej sa však počíta so vznikom mestských súdov v Košiciach a Bratislave.

Zostávajúce súdy ostanú ako pracoviská alebo sídla. Zrušiť by sa mali okresný súd Partizánske, Skalica, Bánovce nad Bebravou a Kežmarok. Zmena by sa mala týkať aj krajských súdov. Tých chce ponechať ministerka všetkých osem, ale plánuje zväčšiť ich obvody len na tri. Sídlom krajských súdov by tak mala byť Trnava pre západoslovenský obvod, Žilina pre stredoslovenský obvod a Prešov pre východoslovenský obvod. Zmena by mala nastať k 1. januáru 2023.