Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SAK: V advokátskych kanceláriách je na stáži viac ako 50 Ukrajincov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Podpora stáží ukrajinských advokátov bola jedna z reakcií komory na vojenský konflikt na Ukrajine.

Bratislava 20. novembra (TASR) – V advokátskych kanceláriách na Slovensku je na stáži viac ako 50 ukrajinských advokátov, ktorých finančne podporila Nadácia slovenskej advokácie. Pre TASR to uviedol šéf Slovenskej advokátskej komory (SAK) Martin Puchalla.

Podpora stáží ukrajinských advokátov bola jedna z reakcií komory na vojenský konflikt na Ukrajine. "Vytvorili sme tiež kategóriu advokátov, ktorí sa dobrovoľne prihlásili a boli zapísaní do zoznamu advokátov poskytujúcich bezplatné právne poradenstvo ľuďom pochádzajúcim z Ukrajiny," dodal šéf komory. Zadarmo poskytuje právne služby Ukrajincom približne 145 advokátov.

Puchallu zvolili za predsedu SAK na konci septembra po tom, čo vtedajší šéf Viliam Karas zasadol na stoličku ministra spravodlivosti. "Komora ako samosprávna inštitúcia musí v prvom rade slúžiť svojim členom. V druhom rade musí slúžiť napĺňaniu nezávislosti advokácie," zdôraznil s tým, že komora má byť jedným z pilierov právneho štátu.

SAK je nezávislá samosprávna stavovská organizácia, združuje viac ako 5600 advokátov a 2500 advokátskych koncipientov. Úlohy advokácie plnia advokáti najmä tým, že obhajujú občanov v trestnom konaní, zastupujú občanov a právnické osoby pred súdmi, štátnymi orgánmi a inými právnymi subjektmi, spisujú listiny, poskytujú právne rady a spracúvajú právne rozbory.