Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

ADVOKÁTI: Kvôli pandémii treba zvážiť nevyhnutnosť konania pojednávaní

Ilustračné foto Foto: TASR

Problematické sú podľa SAK aj niektoré úkony počas vyšetrovania, predprípravného a prípravného konania, keď sa vykonávajú v malých miestnostiach za účasti veľkého počtu ľudí.

Bratislava 20. októbra (TASR) - Slovenská advokátska komora (SAK) žiada v dôsledku pandemickej situácie zvážiť nevyhnutnosť konania súdnych pojednávaní a možnosť ich odročovania. TASR o tom informovala hovorkyňa SAK Alexandra Donevová.

Poukazuje pri tom na skutočnosť, že niektoré súdy dostatočne nedodržiavajú protiepidemické opatrenia. "Advokáti majú skúsenosť s nedodržiavaním opatrení na súdoch, napríklad nenosením rúška či nesprávne nasadeným rúškom, dokonca aj u sudcu priamo na pojednávaní. Často advokáti upozorňujú na pojednávania v malých miestnostiach," ozrejmila Donevová.

Nedávno sa podľa SAK pravdepodobne na jednom z pojednávaní nakazil novým koronavírusom advokát. "Prebiehalo celý deň, v malej miestnosti, s veľkým počtom účastníkov, bez prestávky, vetrania a možných odstupov," upozornila. SAK aj v tejto súvislosti privítala aktivitu rezortu spravodlivosti, ktorý vytvoril pre súdy minimálne štandardy v dodržiavaní protiepidemických opatrení.

Problematické sú podľa SAK aj niektoré úkony počas vyšetrovania, predprípravného a prípravného konania, keď sa vykonávajú v malých miestnostiach za účasti veľkého počtu ľudí.

"Z týchto dôvodov SAK adresuje ministrovi vnútra list s požiadavkou o zváženie nevyhnutnosti úkonov len na tie, ktoré sú neodkladné a neopakovateľné,
" spresnila Donevová. Zároveň komora od rezortu vnútra žiada, aby zabezpečil štandardy dodržiavaním odstupov a väčším rozmerom miestností, kde sú tieto úkony vykonávané.