Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

GP zrušila obvinenie Anny Ž. z kauzy Fatima, SAK víta toto rozhodnutie

Na snímke budova, v ktorej sídli Generálna prokuratúra SR na Štúrovej ulici v Bratislave 15. júla 2020. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Okrem iných v kauze prebratia trenčianskeho baru Fatima stíhajú za zločin vydierania bývalú štátnu tajomníčku rezortu spravodlivosti Moniku J.

Bratislava 10. novembra (TASR) - Slovenská advokátska komora (SAK) víta rozhodnutie Generálnej prokuratúry (GP) SR, ktorá vo veci obvinenej advokátky Anny Ž. z kauzy Fatima rozhodla, že ide o nezákonné stíhanie za výkon povolania, a obvinenie zrušila. Vyplýva to zo stanoviska na stránke SAK.

SAK zároveň pripomenula, že dlhodobo a so znepokojením vníma, že zo strany orgánov činných v trestnom konaní dochádza k prípadom, kde je snaha postihovať advokátov za výkon advokácie. "Toto konanie môže mať odstrašujúci až zmrazujúci efekt na advokátov a môže viesť až k obmedzeniu ústavného práva na obhajobu. Vítame preto rozhodnutie generálnej prokuratúry," skonštatovala SAK.

Prvý námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera zrušil 3. novembra obvinenie advokátky Anny Ž. z kauzy Fatima zo zločinu marenia spravodlivosti. Skutočnosti, ktoré zistil vyšetrovateľ na začiatku procesu, podľa Kanderu neodôvodňovali vznesenie obvinenia. Ani dôkazy, ktoré sa vykonali po obvinení, nemali preukázať, že by advokátka vedela ako obhajkyňa zastupujúca klienta v inom trestnom konaní o tom, že predložila orgánom činným v trestnom konaní falšované dôkazy v podobe pozmenených SMS správ. V trestnom konaní sa tak nezistilo, že by zo strany obvinenej advokátky došlo pri poskytovaní právnej pomoci klientovi k prekročeniu zákonných limitov v rámci platných právnych predpisov.

Okrem iných v kauze prebratia trenčianskeho baru Fatima stíhajú za zločin vydierania bývalú štátnu tajomníčku rezortu spravodlivosti Moniku J. V marci medzi obvinených pribudol policajný exprezident Tibor G., bývalý riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Peter H. a exriaditeľ Národnej protikorupčnej jednotky Robert K.