Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

SAK zašle závažné pripomienky k návrhu novej súdnej mapy

ilustračné foto Foto: TASR/AP

Mnohé aspekty reformy vyžadujú doplniť odôvodnenie, informuje Slovenská advokátska komora.

Bratislava 23. februára (TASR) - Slovenská advokátska komora (SAK) zašle pripomienky k návrhu novej súdnej mapy, pričom komora podáva 12 závažných a dve obyčajné pripomienky. TASR o tom informovala hovorkyňa SAK Alexandra Donevová.

SAK sa na jednej strane stotožňuje s ťažiskovou myšlienkou reformy, ktorou je potreba efektívnejšieho, rýchlejšieho a kvalitnejšieho rozhodovania súdov. Na strane druhej ako problematické však SAK vníma zvolený postup a prostriedky, ktoré majú viesť k danému cieľu.

"Návrh v podobe, v akej bol predložený do medzirezortného pripomienkového konania, podľa nás vyžaduje prepracovanie a v niektorých častiach odklad, keďže modelové zámery reformy by mali prejsť optikou pripomienok širšej odbornej verejnosti, ktorá disponuje skúsenosťami z praxe. Mnohé aspekty reformy vyžadujú doplniť odôvodnenie, dáta a záruky reálnej udržateľnosti v dlhodobom horizonte," uviedla hovorkyňa.

"Ako stavovská organizácia, zastupujúca záujmy advokátov a aj ich klientov, chceme upozorniť na riziká, ktoré prináša reforma aj vzhľadom na rýchly proces jej tvorby a chýbajúcu odbornú diskusiu. Zásadné pripomienky SAK sa vzťahujú k postupom, príprave, odôvodneniu a spôsobu vykonania navrhovanej reformy v snahe minimalizovať možné aplikačné problémy a škody," vysvetlil predseda SAK Viliam Karas.

SAK podporuje podľa slov hovorkyne snahu prijať nástroje, ktoré v aktuálnej situácii, ktorej čelí justícia na Slovensku, pomôžu zlepšiť obraz justície v očiach verejnosti. Z obsahu reformy a navrhovaných nástrojov vyplýva, že reforma je reakciou na súčasnú situáciu a jej základným cieľom na pozadí je pretrhnutie nadštandardných a korupčných väzieb v justícii. "Návrh však neobsahuje priame opatrenia, ktoré by smerovali k boju proti korupcii, a to v žiadnom z článkov návrhu. Dosiahnutie tohto cieľa prostredníctvom navrhovanej administratívno-technickej zmeny obvodov súdov je otázne a v konečnom dôsledku môže byť dokonca vo vzťahu k naplneniu ostatných vyššie vytýčených legitímnych cieľov reformy kontraproduktívne," zdôraznila.