Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Saková: Keď bude mimoriadny brannobezpečnostný výbor, Lučanský príde

Na archívnej snímke ministerka vnútra SR Denisa Saková. Foto: TASR - Martin Baumann

Saková si myslí, že policajný prezident je o celej situácii okolo prípadu detailne informovaný.

Bratislava 22. januára (TASR) – Keď bude zvolaný mimoriadny brannobezpečnostný výbor, policajný prezident Milan Lučanský naň príde, aj keď má dovolenku. Po rokovaní vlády to uviedla ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) v súvislosti s prípadom bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku.

Saková si myslí, že policajný prezident je o celej situácii okolo prípadu detailne informovaný. "Čerpá si dlhodobo plánovanú dovolenku, je však so mnou v telefonickom kontakte. Pokiaľ bude potreba členom brannobezpečnostného výboru predložiť jednotlivé fakty a odkomunikovať celý prípad, operatívne sa dostaví na Slovensko, pokiaľ bude takýto mimoriadny výbor zvolaný," povedala šéfka rezortu vnútra.

O prípade má Saková len čiastkové informácie. Ako doplnila, nemôže sa oboznamovať s detailmi vyšetrovania. "Vyšetrovanie je stále živé a nebudem sa vyjadrovať," povedala.

Trnkovi zrušili v utorok (21. 1.) obvinenie súvisiace s kauzou Tipos a tiež zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Hovorca policajného prezídia Michal Slivka uviedol, že v utorok bolo doručené uznesenie prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry. Zrušilo sa ním uznesenie vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) o začatí trestného stíhania a súčasne o vznesení obvinenia Trnku zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Trnku zadržala NAKA minulý týždeň v jeho dome v Hamuliakove. Obvinila ho z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Obvinenie sa malo týkať tajného videa, na ktorom sa Trnka rozpráva s vtedajším ministrom financií Jánom Počiatkom o kauze Lemikon.

Na druhý deň po zadržaní sa Trnka dostal na slobodu. Prepustenie nariadil prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Nevidel dôvod na jeho stíhanie.