Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Saková: Eliminujeme negatívne vplyvy streľby na strelnici v Rusovciach

Na archívnej snímke ministerka vnútra SR Denisa Saková. Foto: TASR - Martin Baumann

Saková spomenula, že výcviky sú na strelnici v pracovných dňoch povolené len do dvanástej hodiny a streľby sú zrušené počas sviatkov aj pohrebov.

Bratislava 28. novembra (TASR) - Ministerstvo vnútra (MV) SR robí všetko pre to, aby eliminovalo negatívny vplyv streleckej prípravy vo výcvikom stredisku v Rusovciach v Bratislave. Počas štvrtkovej Hodiny otázok v parlamente to povedala ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD).

Ministerka odpovedala na otázku nezaradenej poslankyne Národnej rady SR Veroniky Remišovej. Tá sa odvoláva na rodičov detí, ktoré chodia do školy v blízkosti strelnice. Rodičia sa podľa Remišovej obávajú o zdravie a životy svojich detí. Remišová spomínala aj znalecký posudok, podľa ktorého strelnica nespĺňa bezpečnostné podmienky. Ministerky sa pýtala na riešenie.

Saková spomenula, že výcviky sú na strelnici v pracovných dňoch povolené len do dvanástej hodiny a streľby sú zrušené počas sviatkov aj pohrebov. Strieľať sa podľa nej môže iba trikrát týždenne po dobu 120 minút. Zmenil sa aj smer streľby a boli umiestnené záchytné a ochranné zariadenia. O jeden meter sa zvýšili aj ochranné valy.

"MV malo vždy záujem eliminovať negatívny vplyv streleckej prípravy vo výcvikovom priestore vo vzťahu ku kvalite života, ako aj bezpečnosti obyvateľov," uviedla šéfka rezortu. Ministerstvo je otvorené diskusiám s dotknutými obyvateľmi.

V prípade dostatku financií a získanie budovy do správy ministerstva, presunie MV strelnicu do iných priestorov, podotkla Saková.

Občania Rusoviec sa už v minulosti sťažovali na zvýšený hluk zo strelnice, spísali proti nej aj petíciu.