Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Saková: Vietnamská strana potvrdila, že unesený Vietnamec nebol v SR

Na snímke ministerka vnútra SR Denisa Saková prichádza na 109. rokovanie vlády SR 6. júna 2018 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

K únosu vietnamského podnikateľa a funkcionára tamojšej komunistickej strany Trinh Xuan Thanha z Berlína do Vietnamu malo dôjsť v júli minulého roku.

Bratislava 6. júna (TASR) – Unesený vietnamský občan sa nenachádzal na Slovensku, nenachádzal sa ani v lietadle národnej letky, a teda ani neprešiel územím našej krajiny. Vyhlásila to po rokovaní vlády ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD).

Tieto informácie podľa šéfky rezortu vnútra potvrdila vietnamská strana. "Od vietnamskej vlády sme dostali oficiálne stanovisko, takže ho nebudeme spochybňovať," odpovedala na otázku, či odpovedi Vietnamu verí.

Vietnamský minister vnútra sa má podľa slov ministerky Sakovej stretnúť v Kanade na summite G7 s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. "Na ňom sa majú spoločne dohodnúť a vyvrátiť špekulácie, ktoré sa o únose objavili v médiách," dodala na záver.

K únosu vietnamského podnikateľa a funkcionára tamojšej komunistickej strany Trinh Xuan Thanha z Berlína do Vietnamu malo dôjsť v júli minulého roku. Vietnamec bol v Nemecku v azylovom konaní, bol tak oficiálne chránený nemeckými úradmi. Nemecko preto vyšetruje možné porušenie medzinárodného práva Vietnamom, pričom sa zaoberá aj možnou slovenskou stopou v únose s možným zneužitím slovenského vládneho špeciálu.