Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Vyše 120 advokátov ponúka bezplatné poradenstvo utečencom z Ukrajiny

Na snímke z 8. marca 2022 veľkokapacitné centrum v Metskej športovej hale v Michalovciach, kde sa schádzajú utečenci z Ukrajiny. Foto: TASR - Roman Hanc

Včas poskytnutá kvalifikovaná právna rada môže podľa Karasa pomôcť predísť mnohým problémom a prispieť k účinnej pomoci ľuďom z Ukrajiny.

Bratislava 15. marca (TASR) – Slovenská advokátska komora (SAK) organizuje poskytovanie bezplatného právneho poradenstva pre utečencov z Ukrajiny. Momentálne ponúka takúto právnu pomoc viac ako 120 advokátov. Ich zoznam je zverejnený na webe advokátskej komory. TASR o tom informovali zo SAK.

Bezplatnú právnu pomoc možno využiť vo všetkých oblastiach práva. "Predpokladáme, že s postupujúcim časom bude rásť dopyt po takýchto právnych službách a budú sa objavovať aj komplikovanejšie prípady. Aj preto je dôležité, aby humanitárne organizácie mali informáciu o tejto možnosti a vedeli ľuďom v núdzi sprostredkovať aj tento druh pomoci," uviedol predseda SAK Viliam Karas.

Včas poskytnutá kvalifikovaná právna rada môže podľa jeho slov pomôcť predísť mnohým problémom a prispieť k účinnej pomoci ľuďom z Ukrajiny. "Chceli by sme preto povzbudiť týchto ľudí, aby sa v prípade právnych problémov neváhali obrátiť na odborníkov, ktorí sú v dnešných podmienkach pripravení pomáhať aj bez nároku na odmenu," dodal.

Advokáti poskytujúci bezplatnú právnu pomoc sú zverejnení na stránke advokátskej komory v časti "zoznam advokátov". Na ich vyhľadanie je potrebné v časti "odborné zameranie" zvoliť možnosť "pro bono právna pomoc Ukrajine". Komora zriadila aj mailový kontakt pomoc@sak.sk, prostredníctvom ktorého dostanú záujemcovia základné usmernenie. "Utečenci sa na nich môžu obrátiť priamo, prípadne s pomocou mimovládnych a charitatívnych organizácií, ktoré poskytujú humanitárnu pomoc," spresnila SAK.