Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Samit vyslal posolstvo o jednote EÚ, zhodli sa Čaputová a Pahor

Na snímke slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a slovinský prezident Borut Pahor počas stretnutia v Prezidentskom paláci 22. júla 2020 v Bratislave. Foto: TASR – Martin Baumann

Pre slovinského prezidenta išlo o prvú oficiálnu návštevu po koronakríze. Aj to je podľa neho dôkazom dobrej spolupráce štátov, ktorá by sa mala aj v rámci zvládania krízy ešte prehĺbiť.

Bratislava 22. júla (TASR) – Dôležitým posolstvom uplynulého samitu Európskej únie je, že členské krajiny sa dokážu zjednotiť a spolupracovať. Zhodli sa na tom prezidentka SR Zuzana Čaputová a prezident Slovinska Borut Pahor na stredajšej tlačovej konferencii pri príležitosti oficiálnej návštevy slovinského prezidenta v Bratislave. Hlavy štátov diskutovali aj o zvládaní pandemickej krízy a jej následkov, ale aj možnostiach ďalšej spolupráce krajín. Slovensko a Slovinsko podľa nich spájajú priateľské vzťahy, spoločné postoje i hodnoty.

Prezidentka označila výsledky samitu EÚ za veľmi dobrú správu. Grant a pôžičky môžu podľa nej pomôcť SR vyrovnať sa s následkami koronakrízy. Hovorí o historickej príležitosti prebudovať našu ekonomiku, urobiť ju zelenšou, modernejšou a inovatívnejšou. Druhým dôležitým záverom je podľa nej posolstvo o tom, že spolupráca, solidarita a vzájomná pomoc je v závere na prospech všetkých. Podotkla, že teraz čelíme ďalším výzvam – okrem zvládnutia dosahov ochorenia COVID-19 treba pripraviť „vysokokvalitný plán obnovy, ktorý bude stratégiou na využitie prostriedkov EÚ v relatívne krátkom čase."



Aj podľa slovinského prezidenta ide o historickú dohodu, ktorá je dobrou správou pre Slovinsko i ostatné štáty EÚ. „Nejde len o peniaze, ale aj vieru, jednotu, že spolu to dokážeme," poznamenal.

Lídri štátov si vymenili aj skúsenosti so zvládaním tzv. prvej vlny pandémie nového koronavírusu. Hovorili o opatreniach, ktoré jednotlivé vlády prijali pre zabránenie šíreniu vírusu, ale aj zmiernenie ekonomických dosahov.

Aktuálne turistické obdobie je podľa Čaputovej v súvislosti s epidemiologickou situáciou pre obe krajiny výzvou. Otázku rieši SR a Slovinsko podobne, a to povzbudzovaním svojich občanov, aby trávili dovolenku doma. Prezidentka tiež skonštatovala, že Slovinsko je veľkou inšpiráciou pri ochrane prírody pri zároveň dobre rozvíjajúcom sa cestovnom ruchu.

Pre Pahora išlo o prvú oficiálnu návštevu po koronakríze. Aj to je podľa neho dôkazom dobrej spolupráce štátov, ktorá by sa mala aj v rámci zvládania krízy ešte prehĺbiť. Na Slovensko pricestoval s hospodárskou delegáciou. Okrem rokovaní s Čaputovou medzi štyrmi očami v Prezidentskej záhrade a plenárneho rokovania je súčasťou spoločného programu aj otvorenie slovensko-slovinského biznis fóra. Prezidentov čaká tiež kladenie vencov pri pamätníku Brána slobody na Devíne.



Prezidenti SR a Slovinska otvorili biznis fórum, chcú zelenšiu ekonomiku



Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a slovinský prezident Borut Pahor otvorili v stredu slovensko-slovinské biznis fórum. Jeho cieľom je vytvoriť priestor na spoluprácu pre firmy z oboch krajín predovšetkým v oblasti zelených technológií. Hlavy štátov vo svojich príhovoroch pripomenuli, že nové možnosti podnikania treba hľadať nielen pre následky pandémie, ale aj z dôvodu klimatickej zmeny.

"Spoločnosť sa pomaly spamätáva z pandémie a súvisiacich opatrení, ale naše ekonomiky a podnikanie vstupujú do jedného z najnáročnejších období," uviedla Čaputová. Potrebu investícií a inovácií v zelených technológiách zdôvodnila klimatickou zmenou, ale aj následkami pandémie ochorenia COVID-19. Schválené zdroje z Európskej únie podľa nej umožňujú posunúť ekonomiku o generáciu dopredu a transformovať ju na modernejšiu, inovatívnejšiu a zelenšiu.

Ako podotkla prezidentka, ekonomicky výhodné a environmentálne udržateľné riešenia sa nevylučujú. Slovensko ani Slovinsko nie sú podľa nej geograficky najväčšími alebo ekonomicky najsilnejšími krajinami. Aj preto podľa nej musia byť inovatívnymi, spolupracovať a učiť sa od seba navzájom.

Slovinský prezident vidí v slovensko-slovinskej spolupráci veľký potenciál rastu. Súhlasí s potrebou zelených a udržateľných riešení. Verí, že fórum otvorí dvere spoločnému biznisu.

Slovensko-slovinské biznis fórum sa uskutočňuje pri príležitosti oficiálnej návštevy slovinského prezidenta. Jeho cieľom je vytvoriť priestor na nadviazanie nových kontaktov a spolupráce medzi slovenskými a slovinskými podnikateľmi pôsobiacimi v odvetviach zelenej ekonomiky a obehového hospodárstva, smart technológií a digitalizácie, e-mobility a umelej inteligencie. Celkovo sa na ňom stretli zástupcovia 30 firiem z oboch krajín.