Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Združenia a samosprávy chcú tento rok zamestnať 503 ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny podporilo vlani celkom 478 nezamestnaných, ktorí prejavili záujem podieľať sa na obnove torzálnych hradných pamiatok.

Zvolen 27. februára (TASR) - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVaR) SR podporilo vlani celkom 478 nezamestnaných, ktorí prejavili záujem podieľať sa na obnove torzálnych hradných pamiatok. Vyhovelo tak spolu 36 projektom samospráv a záujmových združení, ktoré sa venujú rekonštrukcii zrúcanín.

"Nezamestnaní si našli prácu na obdobie troch, respektíve šiestich mesiacov," uviedla na dnešnom kolokviu o obnove ruín hradov vo Zvolene manažérka projektu z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Lýdia Svetíková. Celková štátna dotácia na projekt presiahla 1,8 milióna eur.

Ústredie práce registruje tento rok 46 žiadostí o túto formu podpory, pri čom zamestnávatelia žiadajú o podporu pre 503 nezamestnaných. "Komisia, ktorá zhodnotí všetky žiadosti, zasadne na ministerstve kultúry na budúci týždeň," pripomenula.

Podľa Evy Majchrákovej z Ministerstva kultúry SR je projekt určite úspešný. "Podarilo sa dať dohromady ľudí, ktorým skutočne išlo o vec," povedala TASR. Ministerstvo kultúry má podľa nej záujem, aby sa v projekte pokračovalo.

Aj podľa Martina Sárossyho zo združenia Rákociho cesta sú skúsenosti so zamestnávaním nezamestnaných len pozitívne. "To, že do projektu vstúpili nové kapacity v podobe nezamestnaných, projekty často posunulo nielen v kvantite vykonanej práce, ale aj čo sa týka kvality," konštatoval.

Trojročný projekt podpory nezamestnaných, ktorí sa podieľajú na obnove pamiatok, tento rok finišuje. O tom, či bude pokračovať aj v nasledujúcich rokoch, by mali ešte tento rok rozhodnúť zástupcovia rezortov práce, kultúry i financií.

Občianske združenie Zachráňme hrady registruje na Slovensku 112 ruín hradov. O 24 sa aktuálne starajú záujmové združenia a o ďalších 36 samosprávy.