Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Samosprávne kraje by mohli zasielať nariadenia obciam elektronicky

Ilustračné foto. Foto: TASR

V elektronickej podobe by mohli zasielať aj ďalšie informácie či rozhodnutia.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Samosprávne kraje by mohli pri výkone svojich zákonných povinností využívať elektronickú komunikáciu, obmedziť by sa mohla i možnosť poslancov zastupiteľstva byť členom štatutárnych orgánov rozpočtových a príspevkových organizácií kraja. Vyplýva to z novely zákona o samospráve vyšších územných celkov z dielne OĽANO, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu posunuli do druhého čítania.

"Cieľom predloženého návrhu zákona je umožniť samosprávnym krajom využívať elektronickú komunikáciu pri výkone svojich zákonných povinností, vo vzťahu k poslancom zastupiteľstva samosprávneho kraja, obciam, mestám a mestským častiam na svojom území," píše sa v dôvodovej správe. V prípade schválenia novely by tak mali samosprávne kraje zasielať nariadenia každej obci na svojom území v elektronickej podobe prostredníctvom elektronickej komunikácie. V elektronickej podobe by mohli zasielať aj ďalšie informácie či rozhodnutia.

Predkladatelia vysvetlili, že obmedzenie možnosti poslancov byť i členmi štatutárnych orgánov rozpočtových a príspevkových organizácií kraja má prispieť k zvýšeniu objektivity poslancov pri kontrolovaní činnosti krajských organizácií.

Novelou tiež mienia prispôsobiť aktuálnej situácii a vývoju v kraji aj frekvenciu rokovania komisií zastupiteľstva a predsedov komisií, zvolávaných predsedom kraja. Tieto komisie by sa po novom mohli schádzať len podľa potreby. Zo zákona by sa tak vypustilo ustanovenie, že sa musia zísť aspoň raz za mesiac.

Účinnosť navrhujú predkladatelia od 1. januára 2021.