Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Šanta: Najskôr je potrebné vykonať dôkazy, až potom ich medializovať

Na archívnej snímke Ján Šanta. Foto: TASR - Jakub Kotian

Šanta tak reagoval na zverejnenú komunikáciu Denníkom N.

Bratislava 1. augusta (TASR) - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta vyslovil vo štvrtok opätovne svoje stanovisko, že najskôr je potrebné vykonať dôkazy na hlavnom pojednávaní v prípade komunikácie obžalovaného Mariana K., a až potom je možné túto komunikáciu medializovať.

Šanta tak reagoval na zverejnenú komunikáciu Denníkom N. "Zotrvávam na stanovisku, že najskôr je potrebné vykonať dôkazy na hlavnom pojednávaní, a len ak sú takto dôkazy zverejnené v súlade s Trestným poriadkom, je možné ich následne medializovať. V intenciách uvedeného sa nemožno vyjadriť, či zverejnená komunikácia je tá, ktorú som ako prokurátor predložil súdu," zdôraznil pre TASR Šanta, ktorý dozoruje kauzu televíznych zmeniek, kde podnikateľ Marian K. a bývalý riaditeľ televízie Markíza Pavol R. figurujú ako obžalovaní.

"Súdu, obhajobe a poškodenému som ako prokurátor predložil úplný prepis predmetnej komunikácie a tak sa obe strany mali možnosť oboznámiť s jej obsahom v plnom rozsahu. Inou komunikáciou v danej veci k dnešnému dňu nedisponujem," dodal pre TASR prokurátor ÚŠP. Proces s dvojicou pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS) v prípade zmeniek bude pokračovať v septembri.

Denník N vo štvrtok zverejnil komunikáciu Mariana K., ktorý je obvinený aj z objednávky vraždy Jána Kuciaka, a ktorý mal v októbri 2017 poslať bývalému novinárovi a príslušníkovi SIS Petrovi Tóthovi správy s osobnými údajmi zavraždeného novinára, ako aj komunikáciu s nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom o politike. Denník N sa odvoláva na ich komunikáciu, ktorú zaistila polícia.

Denník tiež informoval, že lustrácie novinárov mal pre Mariana K. zabezpečovať práve Bödör. V policajnom zázname sa podľa portálu píše, že sa mali rozprávať o situácii v SIS, polícii, o zabezpečení informácií z trestných konaní a manipulácii trestných vecí. Rovnaký vzťah mal mať Marian K. aj k prokuratúre, kde mali rozhodovať o pridelení konkrétnych prípadov konkrétnym prokurátorom.