Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

SAPI: Proces EIA je potrebné zjednodušiť pre zelené investície

Ilustračná snímka. Foto: TASR Edmund Örzsik

Návrh na úpravu zákona o EIA pripravuje predseda parlamentného výboru pre hospodárske záležitosti Peter Kremský (OĽANO) na septembrovú schôdzu.

Bratislava 27. júla (TASR) - Proces posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA) je potrebné zjednodušiť pre zelené investície, akými sú aj projekty obnoviteľných zdrojov energie (OZE). Pre TASR to uviedol riaditeľ Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI) Ján Karaba.

"Nielen my, ale aj medzinárodné organizácie vyhodnocujú, že na Slovensku je táto legislatíva a tiež administratíva nastavená extrémne prísne a predstavuje jednu z najväčších prekážok rozvoja OZE, keďže predlžuje a zneprehľadňuje povoľovanie projektov," skonštatoval Karaba.

Tvrdí, že koncom júna zaslala asociácia ministerstvu životného prostredia spoločnú výzvu sektorových organizácií, v ktorej popísali hlavné problémy. Tiež v nej navrhli riešenia.

Návrh na úpravu zákona o EIA pripravuje predseda parlamentného výboru pre hospodárske záležitosti Peter Kremský (OĽANO) na septembrovú schôdzu. Zjednodušením procesu EIA by sa mohli realizovať projekty na odklonenie závislosti od plynu a na využitie iných energetických surovín. Mohlo by podľa Kremského ísť napríklad aj o projekty výroby elektriny obnoviteľnými zdrojmi a jadrovou energiou.