Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SAPIE žiada FIIT STU o riešenie po avizovanom odchode 26 akademikov

Na archívnej snímke budova Fakulty informatiky a informačných technológií (FIIT) STU v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Avizovanému odchodu zamestnancov predchádzali niekoľkomesačné spory na fakulte, ktoré sa vyhrotili začiatkom roka po tom, ako 9. januára dostala výpoveď bývalá dekanka Mária Bieliková.

Bratislava 26. júna (TASR) – Slovenská aliancia pre inovatívnu ekonomiku (SAPIE) žiada v otvorenom liste od predstaviteľov rezortu školstva a Slovenskej technickej univerzity (STU) riešenie situácie na Fakulte informatiky a informačných technológií (FIIT) STU. TASR o tom informoval výkonný riaditeľ SAPIE Martin Uhnak.

Žiadame, aby bol pre odchádzajúcich akademikov vytvorený priestor v akademickej sfére, ako aj súrne vyriešenie situácie s akademikmi a výskumníkmi na fakulte. Zároveň žiadame o prehodnotenie a úpravu celkového systému fungovania vysokých škôl, ktorý takéto zlyhanie dopustil,“ uvádzajú členovia SAPIE vo svojom liste.

Vzhľadom na odchod 26 akademikov z fakulty rozviazali podľa listu viacerí členovia asociácie s fakultou spoluprácu. Takýto postup odporúčajú aj iným firmám, kým nepríde k zásadným zmenám na fakulte. „Ide o reputačné riziko, ako aj o nepriamu legitimizáciu štandardu na pôde inštitúcie financovanej z verejných zdrojov,“ dopĺňajú v otvorenom liste adresovanom aj ministrovi školstva Branislavovi Gröhlingovi (SaS).

Na FIIT STU v Bratislave končí 26 zamestnancov fakulty, pričom ide o dve tretiny všetkých profesorov a docentov, viacerých garantov či spolugarantov študijných programov. Dôvodom sú nezhody s dekanom FIIT, ktoré trvajú už niekoľko mesiacov.

Avizovanému odchodu zamestnancov predchádzali niekoľkomesačné spory na fakulte, ktoré sa vyhrotili začiatkom roka po tom, ako 9. januára dostala výpoveď bývalá dekanka Mária Bieliková. Následné rokovanie s cieľom upokojenia situácie prinieslo niekoľko dohôd, no situácia sa aj tak úplne neupokojila. Časť zamestnancov fakulty vstúpila do štrajku začiatkom letného semestra 17. februára a štrajkovala každý pracovný deň. Štrajk prerušila až mimoriadna situácia v súvislosti s novým koronavírusom. Problémom na fakulte je aj Akademický senát FIIT STU.