Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

SaS a OĽaNO kritizujú pohľad M. Schulza na EÚ, považujú ho za extrém

Na archívnej snímke Martin Schulz. Foto: TASRAP

Podľa slovenských liberálov EÚ nenahlodávajú len euroskeptici, ktorých cieľom je vystúpenie členských štátov, ale rovnaký účinok má aj arogantné horlenie za pretvorenie EÚ na superštát.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Názory staronového predsedu nemeckých sociálnych demokratov Martina Schulza, ktorého vo štvrtok (7.12.) večer podporilo na jej zjazde v Berlíne 81,9 percenta prítomných delegátov, považuje opozičná strana SaS za extrém. Podľa liberálov totiž EÚ nenahlodávajú len euroskeptici, ktorých cieľom je vystúpenie členských štátov, ale rovnaký účinok má aj arogantné horlenie za pretvorenie EÚ na superštát.

"Do tejto druhej kategórie sa radí Martin Schulz. Ohlásenie vzniku Spojených štátov európskych so spoločnou ústavou na rok 2025 je z jeho strany čistá utópia mimo európskej politickej reality," povedal predseda SaS a europoslanec Richard Sulík. Ako tvrdí, na vytvorenie takéhoto štátneho útvaru chýba základný stavebný prvok – európski občania. "Schulzove výroky, že členské štáty, ktoré sa s jeho utópiou nestotožnia, majú EÚ opustiť, sú vrcholom arogancie. Úplne popierajú hodnoty spolupráce a vzájomného rešpektu, na ktorých EÚ stojí," odkázal Sulík.

Poslanec za SaS Martin Klus upozornil, že tak, ako považujeme za extrém snahy o deštrukciu EÚ, opačným politickým extrémom, ale s rovnako deštrukčnými účinkami na súdržnosť Európy, sú aj názory Schulza. "Veríme, že sa tieto názory nikdy nestanú oficiálnou zahraničnopolitickou líniou Nemecka," doplnil.

Poslankyňa OĽaNO Veronika Remišová vyhlásila, že zodpovední politici by nemali ľahkovážne vyzývať na rozvrat EÚ. "Je možné, že strana Martina Schulza bude v Nemecku súčasťou vládnej koalície. O to viac ma jeho plán prekvapuje, keďže by s veľkou pravdepodobnosťou viedol k rozbitiu európskej spolupráce. To je to posledné, čo v dnešnom rýchlo sa meniacom svete potrebujeme," upozornila Remišová.

Podľa jej slov federalizácia EÚ nemá podporu ľudí a oveľa miernejšie postavenú ústavnú zmluvu odmietli voliči v referendách vo Francúzsku a Holandsku. Remišová upozorňuje, že nemecká sociálna demokracia je spolu so stranou Smer-SD Roberta Fica členom Strany európskych socialistov. "Vyzývame preto Roberta Fica, aby sa dištancoval od plánov svojich nemeckých partnerov a aby sa v mene Slovenska zasadzoval za pokračovanie európskej integrácie založenej na vzájomnej dohode a partnerstve. Namiesto snáh o vytvorenie akéhosi superštátu je oveľa dôležitejšie zefektívniť riadenie únie, odstraňovať byrokraciu a čo najlepšie rozdeliť právomoci medzi členské štáty a spoločné inštitúcie. Bolo by trestuhodným zlyhaním politických predstaviteľov, ak by sme Európu opäť rozbili na súperiace bloky," dodala Veronika Remišová.

Schulzovu tézu, že EÚ by sa mala do roku 2025 transformovať na Spojené štáty európske so spoločnou ústavou, prijali veľmi kriticky aj v Kresťanskosociálnej únii (CSU), kým kancelárka a predsedníčka Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Angela Merkelová na ňu reagovala zdržanlivo.

Martin Schulz na zjazde v Berlíne vyhlásil, že "Európa je našou životnou poistkou," pričom kládol osobitný dôraz na potrebu posilňovania EÚ. "Je to jediná šanca, ako môžeme udržať krok v súťaži s inými veľkými regiónmi tohto sveta," dodal. Členské štáty, ktoré by navrhovanú federálnu ústavu nepodporili, by podľa Schulzových slov museli Úniu automaticky opustiť. Federálna Európa by pritom nemala byť pre jednotlivé štáty hrozbou, ale zmysluplným doplnkom.