Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Sulík: Kto vymení slobodu za sociálne balíčky, hazarduje s demokraciou

Predseda SaS Richard Sulík. Foto: TASR/Andrej Galica

Vzniknutý režim bol podľa SaS kombináciou utópie o beztriednej, sociálne spravodlivej a prosperujúcej spoločnosti, ktorú postupom času celkom znegovala realita.

Bratislava 25. februára (TASR) – Február 1948 je historickým dôkazom toho, že tí, čo slobodu, spravodlivosť a triezvy úsudok vymenia za sociálne balíčky, dopúšťajú sa hazardu s demokratickými princípmi s nedozernými následkami. Pri príležitosti 70. výročia komunistického prevratu a nastolenia komunistickej totality v Československu to v nedeľu vyhlásil predseda parlamentnej strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík.

Spolu s tímlíderkou SaS pre osobné slobody Natáliou Blahovou zhodnotili, že "sedemdesiat rokov od komunistického puču je dosť dlhá doba na to, aby sa zabudlo, k akým osobných i národným tragédiám vedie likvidácia slobodných volieb, likvidácia súkromného vlastníctva výrobných prostriedkov a ignorovanie ľudských práv".

V tlačovej správe predstavitelia opozičnej strany pripomenuli, že komunisti sa vo februári 1948 inšpirovali v násilnej boľševickej revolúcii v roku 1917. Vzniknutý režim bol kombináciou utópie o beztriednej, sociálne spravodlivej a prosperujúcej spoločnosti, ktorú postupom času celkom znegovala realita. "Február 1948, ktorý vnútili občanom ozbrojené Ľudové milície, nakoniec porazila bez jediného výstrelu novembrová Nežná revolúcia," skonštatovali Sulík a Blahová.

"Takzvaný Víťazný február, ako komunisti tento deň oslavovali 40 rokov, bol v skutočnosti prehrou slobody a demokracie a prehrou miliónov ľudí, ktorí sa dostali do otroctva malej, ale ozbrojenej a dobre zorganizovanej skupiny, ktorá od porážky nacistického Nemecka v druhej svetovej vojne systematicky pracovala na ovládnutí silových zložiek štátneho aparátu v Československu až do úplného uchopenia moci vo februári 1948," povedal člen poslaneckého klubu SaS Ondrej Dostál.

Pripomenul, že februárovým prevratom nastolili komunisti režim, v rámci ktorého zavraždili stovky ľudí, desaťtisíce ľudí uväznili alebo poslali do pracovných táborov, státisíce ľudí pripravili o legálne nadobudnutý majetok a milióny o slobodu.

"Napriek tomu panuje dodnes u časti slovenskej populácie spomienkový optimizmus na plnú zamestnanosť, výstavbu, industrializáciu a údajné sociálne istoty. Kým iba málokto si na Slovensku dovolí obhajovať zločinný fašistický režim a nikto by si zrejme nedovolil postaviť pamätník predstaviteľovi gestapa na Slovensku, pamätník tajomníkovi komunistickej strany, alebo pamätná tabuľa komunistickému prokurátorovi sú otvorene inštalované a štátnymi orgánmi tolerované," upozornil Dostál, podľa ktorého sú, naopak, odporcovia verejnej propagácie zločineckého režimu stíhaní políciou a prokuratúrou.

Poslankyňa hnutia OĽaNO Anna Verešová sa v nedeľu v Prahe zúčastnila na pietnej spomienke na pochod študentov za slobodu a demokraciu na Pražský hrad, ktorý sa konal 25. februára 1948. "Asi každý z nás pozná niekoho, kto za komunistického režimu trpel. Predsa sa však ešte aj dnes nájdu ľudia, ktorí komunistický režim chvália. Pritom to bola doba, kde boli ľudské práva a dôstojnosť potlačené do prachu zeme," skonštatovala pri tejto príležitosti predsedníčka Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny Verešová. Podľa nej je treba sa snažiť zabrániť opakovaniu tragických chýb.