Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

SaS: Hmotnú zodpovednosť na Slovensku máme, problém bol v aplikovaní

Lukáš Kyselica, archívna snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Návrhu Kyselicu však dávajú liberáli šancu. Koaličné hnutie Sme rodina sa k otázke vyjadrí, len čo dostane konkrétny návrh zákona.

Bratislava 9. mája (TASR) - Nástroje na kontrolu majetku a trestania politikov máme v Trestnom zákone, problém bol v ich reálnom aplikovaní. Koaličná strana SaS to uviedla pre TASR v reakcii na zákon o tzv. hmotnej zodpovednosti politikov, ktorý avizoval poslanec hnutia OĽANO Lukáš Kyselica. Nový zákon však neodmietli, ak im ho Kyselica predstaví, chcú byť súčinní.

"Strana SaS sa opakovane vyjadrila, že hmotnú zodpovednosť na Slovensku máme. Nástroje na kontrolu majetku a trestania politikov už existujú v Trestnom zákone. Problém bol však v ich reálnom aplikovaní orgánmi činnými v trestnom konaní. Po minuloročných voľbách má však polícia voľné ruky a môže slobodne konať," skonštatovala SaS v stanovisku, ktoré TASR poskytol hovorca Ondrej Šprlák.

Návrhu Kyselicu však dávajú liberáli šancu. "Ak pán Kyselica svoj návrh predstaví koaličným partnerom, preštudujeme si ho a budeme v danej veci súčinní," deklarovali.

Koaličné hnutie Sme rodina sa k otázke vyjadrí, len čo dostane konkrétny návrh zákona. "Zatiaľ sme ho nevideli," poznamenala v stanovisku Linda Tribusová z tlačového oddelenia hnutia.

Zavedenie tzv. hmotnej zodpovednosti politikov má riešiť osobitný zákon. Vychádzať má z anglo-amerického konceptu, ktorý umožňuje súkromnej osobe podať žalobu v mene štátu v situáciách, keď štátu zjavne vznikla škoda, avšak táto skutočnosť nie je adekvátne prešetrená a z politického hľadiska je takpovediac "zametená pod koberec". Na sociálnej sieti o tom informoval poslanec Národnej rady SR Lukáš Kyselica. Podotkol, že o konečnej podobe nového zákona ešte budú prebiehať rokovania s gestorským ministerstvom aj koaličnými partnermi.