Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

SaS:Interpretačná doložka by mohla rozptýliť hoaxy súvisiace s dohodou

Na snímke podpredseda vlády SR a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS), foto z archívu. Foto: TASR - Jakub Kotian

Prezidentka Z. Čaputová podporila obrannú dohodu s USA. S ústavnými právnikmi v nej nenašla žiadny rozpor s Ústavou SR.

Bratislava 20. januára (TASR) - Interpretačná doložka, ktorá bude súčasťou splnomocnenia na podpis obrannej dohody s USA, by podľa SaS mohla rozptýliť vášne a hoaxy, ktoré sa s dohodou šíria. Strana v tejto súvislosti rešpektuje rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej. TASR o tom informoval hovorca SaS Ondrej Šprlák.

Prezidentka vo štvrtok vyhlásila, že podporuje uzavretie dohody o obrannej spolupráci s USA. Súčasťou splnomocnenia na podpis, ktoré dá členovi vlády v rámci procesu jej prijatia, bude však interpretačné vyhlásenie o tom, ako SR zmluvu vykladá. S ústavnými právnikmi nenašla žiadny rozpor s Ústavou SR, preto sa neobráti na Ústavný súd SR.

Uzavretie dohody o spolupráci v oblasti obrany s USA odsúhlasila minulý týždeň vláda. Po podpise dokumentu na základe splnomocnenia prezidentky ho musí ešte odobriť Národná rada SR. Potrebná je tiež ratifikácia prezidentkou. Zmluva by mala umožniť americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Predstavitelia vlády deklarovali, že dohoda neohrozuje suverenitu a zvrchovanosť SR.