Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

SaS: Je čas osamostatniť Úrad inšpekčnej služby od rezortu vnútra

Predseda SaS, podpredseda vlády SR a minister hospodárstva SR Richard Sulík (druhý zľava) a Branislav Gröhling, archívna snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

SaS považuje za správne, že Výbor Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť v stredu odporučil odvolať obvineného Adriána Sz. z funkcie riaditeľa ÚIS.

Bratislava 16. júna (TASR) - Koaličná SaS považuje súčasný stav a postavenie Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) za neudržateľné. Tvrdí, že je najvyšší čas úrad osamostatniť od Ministerstva vnútra SR. Navrhuje, aby išlo o samostatný štátny orgán. TASR o tom informoval hovorca SaS Ondrej Šprlák.

„Teraz je najvyšší čas na zmenu. Odvolávanie Adriána Sz. potvrdzuje nevyhnutnosť legislatívnej úpravy," skonštatoval podpredseda Národnej rady (NR) SR Milan Laurenčík (SaS). Pripomenul, že osamostatnenie bolo súčasťou volebného programu SaS. Záväzok prehodnotiť postavenie a činnosť ÚIS a na základe výsledkov analýzy a legislatívnymi opatreniami zabezpečiť jeho väčšiu nezávislosť a efektivitu je tiež súčasťou programového vyhlásenia vlády.

SaS považuje za správne, že Výbor Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť v stredu odporučil odvolať obvineného Adriána Sz. z funkcie riaditeľa ÚIS. Podľa predsedníčky poslaneckého klubu a členky výboru Anny Zemanovej ide o správny krok v pokračovaní vo zvyšovaní dôvery občanov v bezpečnostné zložky štátu a spravodlivosť. "V takýchto prípadoch, aj keď platí prezumpcia neviny, musí byť vyvodená personálna a politická zodpovednosť a takíto verejní činitelia musia byť zbavení svojich funkcií,“ zdôvodnila.