Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

SaS odsudzuje vojenskú operáciu na Kryme

Do pol pása nahý Ukrajinec so zdvihnutými rukami protestuje pred vojakmi v neoznačených uniformách v meste Balaklava neďaleko prístavného mesta Sevastopol na polostrove Krym v sobotu 1. marca 2014. Foto: TASR/AP

Ozbrojený konflikt na Ukrajine je podľa liberálov to najhoršie riešenie z možných.

Bratislava 3. marca (TASR) - Strana SaS odsudzuje vojenskú operáciu Ruska na Kryme. SaS uprednostňuje diplomatické riešenie konfliktu.

"Treba sa vyhnúť vojne," vyhlasujú liberáli.

Súčasťou riešenia by podľa nich malo byť primerané zabezpečenie práv občanov ruskej národnosti na ukrajinských územiach, kde tvoria homogénne spoločenstvá.

"Ukrajinská vláda by nemala poľaviť v úsilí o rokovania tak s Kremľom, ako aj so zástupcami ruskej menšiny na svojom území" píše sa v stanovisku SaS. Ozbrojený konflikt na Ukrajine je podľa liberálov to najhoršie riešenie z možných.

Ruské ozbrojené sily podľa ruských i ukrajinských zdrojov od soboty 1. marca prakticky bez jediného výstrelu obkľúčili všetky posádky ukrajinských ozbrojených síl na Kryme.

Horná komora ruského parlamentu - Rada federácie podporila návrh prezidenta Vladimira Putina a odobrila vyslanie jednotiek na ochranu ruských občanov a po rusky hovoriaceho obyvateľstva na Kryme a vo východnej časti Ukrajiny.

V súvislosti s touto situáciou dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov uviedol ukrajinskú armádu do stavu plnej bojovej pohotovosti. Ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) toto rozhodnutie v nedeľu (2. 3) potvrdila a súčasne rozhodla, že ministerstvo obrany musí zorganizovať a vykonať vojenské cvičenia záložníkov.