Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

SaS: Laššáková a Mamojka sú nevhodní kandidáti na ústavných sudcov

Predseda strany Sloboda a Solidarity (SaS) Richard Sulík, archívne foto Foto: TASR/Branislav Račko

O post, ktorý sa uvoľní na budúci rok, sa uchádza celkom deväť záujemcov.

Bratislava 23. novembra (TASR) – Parlamentní poslanci Jana Laššáková a Mojmír Mamojka (obaja Smer-SD) sú nevhodní kandidáti na sudcov Ústavného súdu SR. Vyhlásili to dnes čelní predstavitelia strany Sloboda a Solidarita.

V stanovisku, ktoré podpísal predseda strany Richard Sulík a podpredsedovia Ľubomír Galko, Jana Kiššová a Jozef Mihál, sa konštatuje, že nominácia Laššákovej a Mamojku nie je síce protizákonná, poskytuje však dôkaz o strate súdnosti kandidátov ako aj tých, čo ich do významných funkcií navrhli.

SaS kritizovala, že aktívni politici vládnej strany smerujú priamo na Ústavný súd namiesto toho, aby sa "na istý čas dobrovoľne rozhodli pre karanténu na ústavné funkcie". Takéto riešenie by opozičná strana považovala za "slušné".

"Slovenská ústavnosť potrebuje dnes v prvom rade dôveryhodnosť a tá stojí na nezávislých sudcoch, ktorí nemajú úzke väzby na stranícku politiku a ktorí sa na život a právo pozerajú zo širšieho hľadiska," uviedli v stanovisku predstavitelia SaS.

Laššákovú a Mamojku SaS považuje za ľudí, "ktorých životné postoje po celé roky ovplyvňovala stranícka práca a stranícka disciplína". Preto sú z ich pohľadu nevhodnými kandidátmi na ústavných sudcov.

SaS je presvedčená, že strana Smer-SD systematicky dosadzuje na Ústavný súd ľudí podľa kritérií, ktoré zohľadňujú v prvom rade jej politické potreby. "Výsledkom však nie je viac spravodlivosti v štáte, ale frustrácia z toho, ako nepochopiteľne sa stavia ústavný súd k niektorým otázkam, ako sa odchyľuje od dobrej ústavnej praxe," uvádza sa v stanovisku.

SaS oznámila, že jej poslanci v parlamente nebudú hlasovať za Laššákovú ani Mamojku. Poslancov Smeru–SD vyzvali, aby sa zachovali rovnako, a to v "záujme spravodlivosti".

Podpredsedníčku parlamentu Laššákovú navrhli za kandidáta na sudcu Ústavného súdu SR jej kolegovia zo Smeru-SD Anna Vitteková a podpredseda parlamentu Miroslav Číž. Mamojku nominoval prvý prodekan Právnickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Mamojka je dekanom tejto fakulty.

O post, ktorý sa uvoľní na budúci rok, sa uchádza celkom deväť záujemcov. Z nich má parlament na prebiehajúcej schôdzi zvoliť v tajnej voľbe dvoch kandidátov. Prezident SR Andrej Kiska by si mal vybrať z dvojice jedného, ktorého do funkcie vymenuje.