Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

SaS bude žiadať stiahnutie návrhu o zákaze vešať dúhovú vlajku

Na archívnej snímke poslankyňa NR SR Jana Bittó Cigániková. Foto: TASR - Jakub Kotian

Stiahnuť návrh už Gyimesiho vyzval aj premiér Eduard Heger (OĽANO). Poslanec reagoval, že hoci si premiéra váži, neurobí tak.

Bratislava 31. mája (TASR) - Strana SaS bude na koaličnej rade žiadať o stiahnutie návrhu, ktorý má zakázať vyvesovať symboly hnutí či komunít propagujúcich sexuálnu orientáciu. Návrh predložili poslanci György Gyimesi (OĽANO) a nezaradený Tomáš Taraba.

"György Gyimesi porušil koaličnú zmluvu a spojil sa s exkotlebovcom, aby spoločne ubližovali menšinám," vyhlásila poslankyňa parlamentu Jana Bittó Cigániková (SaS). Označila to za homofóbne správanie, za ktoré sa postavil aj líder OĽANO Igor Matovič. "Považujem to len za ďalší dôkaz spolupráce OĽANO s fašistami, keďže tento návrh prišiel po nápade regulovať politické diskusie," dodala.

LGBTI komunita u nás stále podľa strany SaS nepožíva také práva, aké by si zaslúžila. "Očakával by som, že poslanec Gyimesi sa bude skôr venovať maďarskej menšine a nie utláčať inú menšiu v snahe polarizovať a rozdeľovať spoločnosť," doplnil poslanec za SaS Miroslav Žiak.

Stiahnuť návrh už Gyimesiho vyzval aj premiér Eduard Heger (OĽANO). Poslanec reagoval, že hoci si premiéra váži, neurobí tak. Heger v pondelok (30. 5.) povedal, že takáto novela spôsobí väčšiu polarizáciu spoločnosti. Gyimesi podľa Hegera porušil koaličné pravidlá, keď návrh podal bez súhlasu koaličnej rady aj klubu OĽANO spolu s opozičným poslancom.

Návrh novely zákona o štátnych symboloch SR a ich používaní hovorí o tom, aby na budovách a v budovách štátnych orgánov a inštitúcií vrátane sídla verejného ochrancu práv, ktoré sa zo zákona označuje štátnymi symbolmi, bolo zakázané vyvesovať symboly hnutí, organizácií, komunít a ideológií propagujúcich akýkoľvek druh sexuálnej orientácie.

Poslanci tvrdia, že tak reagujú na trend, pri ktorom niektoré orgány SR alebo verejné inštitúcie verejne podporujú niektoré ideológie, najmä vyvesením vlajky prezentujúcej takúto ideológiu.