Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

SaS navrhuje zmeny v oblasti športu, má sa cielene rozvíjať

Na archívnej snímke predseda SaS Richard Sulík. Foto: TASR/Jaroslav Novák

SaS vidí v súčasnosti okrem iného problém v nesystémovom financovaní.

Bratislava 15. januára (TASR) - Strana SaS navrhuje zmeny v oblasti športu, má sa cielene rozvíjať, peniaze v ňom majú prúdiť transparentne a má prinášať osoh jednotlivcom a krajine. Pripravená reforma má tiež zlúčiť súčasné financie do jedného voľnočasového poukazu pre dieťa, viazaného na školskú dochádzku. Informoval o tom predseda SaS Richard Sulík.

"Zvýšime počet účastí v súťažiach potrebných na získanie príspevku. Taktiež budeme alokovať prostriedky fondu na podporu športu výhradne na výstavbu športovísk, pričom citeľne znížime objem prostriedkov na administráciu fondu," priblížil Sulík.

SaS vidí v súčasnosti okrem iného problém v nesystémovom financovaní. Za dôležité považuje sfunkčniť informačný systém športu, kde budú prehľad o počte aktívnych športovcov či fakty o počte sponzorských zmlúv. Post štátneho tajomníka pre šport na ministerstve školstva mieni zachovať, vznik samostatného ministerstva však nepodporí. "Štátnu reprezentáciu budeme financovať z odvodov z lotériových hier," skonštatoval tvorca programu reformy Ivan Husár.

"Kľúčová myšlienka SaS spočíva v zlúčení všetkých dnešných financií a zvýšení približne o 100 miliónov eur do jedného voľnočasového poukazu dieťaťa," uviedla strana. Poukaz má byť viazaný výlučne na školskú dochádzku. Financované z neho budú všetky voľnočasové aktivity dieťaťa a jeho hodnota má byť 3,5-násobok mesačného životného minima.