Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

SaS nechce otvárať koaličnú zmluvu, Kolíkovú na poste podporuje

Na snímke zľava predseda SaS a minister hospodárstva SR Richard Sulík, ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková počas tlačovej konferencie strany Sloboda a Solidarita 8. septembra 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Chcem stabilitu v koalícii, vyhlásil Sulík.

Bratislava 8. septembra (TASR) - Strana SaS nechce otvárať koaličnú zmluvu, chce stabilitu v koalícii a jej zásadnou požiadavkou je, aby Mária Kolíková ostala ministerkou spravodlivosti. Povedal to predseda SaS Richard Sulík na stredajšej tlačovej konferencii po tom, ako šiesti poslanci parlamentu oznámili svoj odchod zo Za ľudí do klubu SaS. Sulíkova strana si nechce nárokovať nové pozície, keďže sa po novom má stať druhou najsilnejšou koaličnou stranou v parlamente. Sulík naznačil, že v zmluve dôjde k určitým zmenám. SaS tiež podporí, aby Veronika Remišová bola naďalej ministerkou investícií.

"Nechcem otvárať koaličnú zmluvu, chcem stabilitu v koalícii. Našou zásadnou požiadavkou je, že Mária Kolíková ostane ministerkou spravodlivosti," povedal Sulík a poukázal na jej doterajší výkon funkcie a reformy. Podčiarkol, že prestupom poslancov do klubu SaS sa stali druhým najsilnejším koaličným partnerom. Deklaroval však, že si nebudú nárokovať ďalšie funkcie, napríklad post predsedu parlamentu.



Vysvetlil, že Kolíková bude členom ministerského klubu SaS a bude aj jedným z troch zástupcov, ktorí za stranu chodia na koaličné rady. Prestup poslancov do klubu SaS má podľa neho aj vzhľadom na situáciu v strane Za ľudí prispieť k udržaniu koalície. Hovorí aj o posilnení odbornosti klubu SaS. Vyjadril záujem aj o prípadnú dlhšiu spoluprácu.

Zotrvanie Remišovej vo funkcii ministerky pre investície a informatizáciu SaS podľa slov Sulíka podporí. Dodal, že s koaličnými partnermi budú rokovať o ich požiadavkách a hľadať spoločnú reč. V parlamente ešte ostal neobsadený post podpredsedu snemovne, ktorý mal patriť strane Za ľudí. V tejto súvislosti Sulík uviedol, že ak by SaS mohla post obsadiť, napríklad preto, lebo si nenárokuje post predsedu NR SR, tak by mal pozíciu obsadiť Lehotský.


Po odchode šiestich poslancov zo Za ľudí ostanú v parlamente štyria poslanci strany. Na fungovanie poslaneckého klubu je podľa rokovacieho poriadku NR SR potrebných aspoň osem členov. Ak ich počet počas volebného obdobia klesne pod túto hranicu, klub zaniká.