Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

SaS odsudzuje sledovanie, zastrašovanie či urážanie novinárov

Na archívnej snímke Lucia Ďuriš Nicholsonová. Foto: TASR Martin Baumann

SaS zdôraznila, že v demokratickej spoločnosti musia mať novinári garantované právo slobodne pracovať, kontrolovať politikov a prinášať nezávislé informácie širokej verejnosti.

Bratislava 15. januára (TASR) - Strana SaS odsudzuje akékoľvek sledovanie, zastrašovanie či urážanie novinárov. Informoval o tom hovorca strany Ondrej Šprlák. Europoslankyňa za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová považuje za neprijateľné, aby sme po vražde novinára a masívnom sledovaní novinárov boli opätovne svedkami prenasledovania investigatívnej novinárky.

SaS zdôraznila, že v demokratickej spoločnosti musia mať novinári garantované právo slobodne pracovať, kontrolovať politikov a prinášať nezávislé informácie širokej verejnosti. "Veríme, že orgány činné v trestnom konaní čo najskôr dôsledne vyšetria celú záležitosť a verejnosť sa dozvie, kto si tentoraz objednal sledovanie novinárky," dodala Ďuriš Nicholsonová. Poznamenala, že v Európskom parlamente sa sloboda, nezávislosť, a najmä ochrana novinárov často skloňujú, pretože aj cez slobodu médií je hodnotené dodržiavanie princípov právneho štátu v jednotlivých členských krajinách.

Strana podľa slov jej hovorcu vníma so znepokojením medializované informácie, podľa ktorých by mohli byť muži sledujúci novinárku "prepojení na stranu Smer a na jej popredných politikov". Ďuriš Nicholsonová zároveň vyjadrila podporu všetkým novinárom, ktorí prinášajú ľuďom seriózne informácie.