Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

SaS a OĽaNO-NOVA odmietajú vládu so Smerom, vyzývajú aj ostatných

Na snímke predseda politickej strany Sloboda a solidarita (SaS) Richard Sulík Foto: TASR/Martin Baumann

Je dôležité, aby strany priznali farbu, vyzýva predseda SaS Richard Sulík.

Bratislava 19. októbra (TASR) – Strana SaS a koalícia OĽaNO-NOVA podpísali dnes Deklaráciu zodpovednosti za Slovensko. Pridala sa aj OKS, ktorá bude mať kandidátov na kandidačnej listine SaS. Lídri SaS, OĽaNO-NOVA Richard Sulík, Igor Matovič a Daniel Lipšic na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente zároveň vyzvali KDH, Most-Híd a #Sieť, aby jasne povedali, či budú po budúcoročných parlamentných voľbách spolupracovať so Smerom-SD.

"Je dôležité, aby strany priznali farbu. Budeme opätovne vyzývať pánov Figeľa, Bugára a Procházku, aby priznali farbu a aby nehrali špinavú hru s voličom. Volič má nárok na to, aby vedel, s kým pôjde strana, ktorej dá hlas do vlády," povedal Sulík. Podľa neho je dôležité vedieť, či chce KDH, Most-Híd a #Sieť urobiť Slovensko lepšou krajinou, alebo či chcú so Smerom-SD kradnúť. "Toto je podstatná otázka," zdôraznil s tým, že sa bude naďalej usilovať o získanie podpisov pod deklaráciu od viacerých strán.

Jasné nie by strany mali povedať vláde so Smerom-SD aj podľa Igora Matoviča. "Voliči si zaslúžia vedieť, či ich hlas skončí v posteli s Robertom Ficom," doplnil. Zároveň avizoval, že OĽaNO podpíše deklaráciu komukoľvek, kto preukáže dobrý úmysel so Slovenskom. Nazdáva sa, že vlády viacerých pravicových strán sú lepšie ako vláda Smeru-SD. "V boji proti korupcii je lepšie, keď vládne viac strán, lebo si pozerajú na prsty," povedal Matovič.

Líder hnutia NOVA Daniel Lipšic zdôraznil, že so Smerom-SD Slovensko nič dobré nečaká. Treba podľa neho dopredu spoluprácu s touto stranou odmietnuť. "Čo sa dá so Smerom vo vláde urobiť? Dajú sa vyriešiť problémy v zdravotníctve, korupcia, schránkové firmy?" pýta sa Lipšic. Ak sa má situácia na Slovensku zlepšiť, musia podľa neho padnúť oligarchovia. "Padnú, keď bude Smer vo vláde? Ťažko," vyhlásil.

Partneri potvrdili, že sa vedia zhodnúť na podstatných otázkach pre Slovensko a sú schopné kompromisu pri vzájomných dohodách. SaS a OĽaNO si uvedomujú svoj podiel na páde vlády Ivety Radičovej, pripomínajú však, že v minulosti povalili vládu aj KDH a niekdajší poslanci SMK, ktorí sú dnes v Moste-Híd. "Každá strana má svoju históriu," zhodli sa Sulík a Matovič.

SaS navrhla deklaráciu preto, aby strany spoločne vyhlásili, že chcú byť súčasťou reformnej vlády a nebudú vládnuť so Smerom-SD, ak bude možné vytvoriť pravicovú vládu. "Poučení skúsenosťami z vlastných chýb, ktorých sme sa dopustili v minulosti, sa týmto zaväzujeme, že vyvinieme maximálne úsilie, aby na základe priaznivého volebného výsledku po voľbách v roku 2016 vznikla na Slovensku vláda, v ktorej nebude mať zastúpenie strana Smer-SD," uvádza sa v deklarácii.

Podľa SaS majú pravicové strany zhodný názor na viacero tém dôležitých pre Slovensko. Rozsah problémov v ekonomickej i sociálnej oblasti je podľa návrhu deklarácie "veľkou príležitosťou na programový prienik stredopravých politických strán, ktoré predstavujú jedinú rozumnú alternatívu voči vláde Smeru-SD".