Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

SaS organizuje petíciu na práva detí mať pri sebe rodiča v nemocnici

Na archívnej snímke poslankyňa NR SR Vladimíra Marcinková. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Strana pripomenula, že poslankyňa Marcinková už v minulosti novelu predložila, no získala len 30 hlasov poslancov.

Bratislava 27. januára (TASR) - Strana SaS organizuje petíciu za podporu zakotvenia práva detí mať pri sebe v nemocnici rodiča. Aj takto chce apelovať na poslancov Národnej rady (NR) SR, aby podporili novelu zákona o zdravotnej starostlivosti z dielne Vladimíry Marcinkovej (SaS). TASR o tom informoval hovorca strany Ondrej Šprlák.

"Dieťa má mať pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti garantované právo na nepretržitú prítomnosť rodiča. Toto právo už dnes vyplýva z medzinárodných predpisov, ktoré stoja nad našimi zákonmi a sú pre Slovensko záväzné. Napriek tomu v praxi nastávajú prípady, keď sa toto právo detí porušuje, preto pacientske organizácie, ochranca práv, ale aj autority v práve a medicíne kontinuálne vyzývajú, aby sme v legislatíve urobili poriadok a pomohli dodržiavaniu tohto práva v praxi," skonštatovala Marcinková.

Strana pripomenula, že poslankyňa už v minulosti novelu predložila, no získala len 30 hlasov poslancov. Marcinková preto vyzýva na podporu verejnej výzvy na prijatie právnej úpravy.